Európske solárne dni sa blížia do finále

Od začiatku mája prebieha celoeurópska kampaň Európske solárne dní (ESD). Zapojilo sa do nej väčšina krajín v Európskej únii, medzi nimi aj Slovensko. Hlavným koordinátorom projektu na Slovensku je nezisková organizácia na podporu rozvoja obnoviteľných zdrojov Slovak RE Agency.

Počas ESD sa na Slovensku uskutočnilo 90 dobrovoľníckych projektov. Záverečný event sa uskutoční 20.-21.6. v Leviciach.
Cieľom kampane bolo priblížiť širokej verejnosti možnosti využitia solárnej energie a jej hlavné výhody. Po celom Slovensku sa za týmto účelom uskutočnilo množstvo podujatí, kde sa občania dozvedeli o dôvodoch a potrebách vysvetľujúcich využitie solárnej energie. Len na Slovensku sa ich konalo v spolupráci so Slovak RE Agency a desiatkami organizátorov až 90. Účastníci sa prostredníctvom rôznych seminárov, súťaží a dní otvorených dverí dozvedeli veľa užitočných informácii o využití obnoviteľných zdrojov. „Tešíme sa, že sa do projektu Európske solárne dni zapojilo také množstvo subjektov. Sme presvedčení, že kampaň sa stretla s pozitívnym ohlasom u širokej verejnosti, ale svoje sympatie si získala aj u žiakov základných a stredných škôl," hovorí Barbora Finková, projektová manažérka Slovak RE Agency.
Šnúru podujatí ukončí event, ktorý sa uskutoční 20.-21.6. v Leviciach v areáli Tekovského múzea pod názvom Ekosieť. Náplňou programu je premietanie envirofilmov pre školy, workshopy a tvorivé dielne pre deti, ako aj rôzne kurzy pre verejnosť.
Medzi uskutočnené akcie patrí napríklad prezentačná kampaň v Žiari nad Hronom, v rámci ktorej sa konali exkurzie pre žiakov, či odborný seminár. Európske solárne dni podporila aj hvezdáreň v Rimavskej Sobote v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov amatérov. Program bol skutočne bohatý – návštevníci mohli vidieť ako funguje slnečná pec, slnečný kolektor na ohrev vody, fotovoltický panel s demonštráciou priamej premeny slnečnej energie na elektrickú. Súčasťou podujatia boli aj rôzne tematické prednášky a prezentácie. Dňa 18.mája 2013 sa v krásnom slnečnom počasí uskutočnil výstup na Zbojnícku chatu. Okrem nádhernej prírody a krásnych výhľadov bol prezentovaný fotovoltický systém inštalovaný na tejto chate. Zaujímavým projektom boli „Deti Slnka", kde žiaci vytvárali rôzne projekty zamerané na vyrobenie modelu zariadenia, ktoré funguje pomocou fotovoltického panelu a samozrejme popis tohto zariadenia. „Našim cieľom je aj na konkrétnych príkladoch vysvetliť ľuďom, ako sa dá slnečná energia využiť, a to nielen v priemysle ale aj v domácnostiach," dodáva Barbora Finková.