Štartuje projekt €urópske filmy za €uro

V lete sa dramaturgovia Kina Lumière rozhodli privítať svojich návštevníkov na kvalitných európskych filmoch za dobrú cenu.

Na oba prázdninové mesiace pripravili projekt €urópske filmy za €uro, v ktorého výbere je štyridsať známych i menej známych diel, zväčša významných režisérskych mien. Okrem toho v júli nájdu diváci v programe kina tradične aj archívne diela, pripomenutia významných výročí domácich i zahraničných tvorcov, ďalší nový cyklus Best of Slovak Film i už známy cyklus Music & Film, ktorý odštartoval minulý mesiac s veľmi priaznivou diváckou odozvou.

Letný projekt Kina Lumière pod názvom €urópske filmy za €uro prináša štyridsať európskych filmov za výhodnú cenu. Ide o diela známych režisérov, diela ocenené na prestížnych medzinárodných festivaloch a snímky, ktoré sa tešia diváckemu záujmu. Do výberu kolekcie sa dostali napríklad Bohémsky život od Akiho Kaurismäkiho, Dom obesenca Emira Kusturicu, ďalej snímky Manderlay, Antikrist a Melancholia od Larsa von Triera alebo Biela stuha a Láska od Michaela Hanekeho. Premietať sa budú aj životopisný hudobný film Control Antona Corbijna, komédie Adamove jablká Andersa Thomasa Jensena a Anjelsky podiel Kena Loacha alebo aj sociálna dráma Fish Tank, ktorú nakrútila britská režisérka Andrea Arnold, a Hanba Steva McQueena s vynikajúcim Michaelom Fassbenderom, mimoriadne obľúbený film minulého roka. V kolekcii sú aj dve komédie, ktoré majú práva na premietanie na Slovensku len do konca leta, a to Čierna mačka, biely kocúr Emira Kusturicu a Keď sa muž vracia domov Thomasa Vinterberga. V projekte je aj slovenský zástupca, dokument Petra Kerekesa 66 sezón o starej košickej plavárni, ktorý rámcujú obrazové spomienky režiséra na svojho starého otca a nostalgické rozprávanie jeho starej mamy.

Svoj priestor v kine majú pravidelne každý mesiac aj domáce tituly. V nadväznosti na júnovú prehliadku slovenských filmov, z ktorých členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberali slovenského kandidáta na Európsku filmovú cenu, udeľovanú Európskou filmovou akadémiou (EFA), kino odpremieta hraný film Môj pes Killer Miry Fornay a dokument Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, ktoré akademici vybrali ako slovenských kandidátov. Fornayovej film je spolu so snímkami Nový život Adama Oľhu a Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Pala Korca zaradený aj pod hlavičkou titulov, reprezentujúcich Slovensko na tohtoročnom MFF Karlove Vary. Zo slovenských titulov kino v júli uvedie aj štyri filmy zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Dňa 9. júla o 19.30 hod. počas slávnostného otvorenia zdigitalizovanej kinosály K1 bude za osobnej účasti režiséra Petra Solana i ďalších tvorcov uvedený film Kým sa skončí táto noc (1965). Film sa bude premietať z digitálne reštaurovanej kópie z DCP nosiča v slovenskej premiére po jeho slávnostnom uvedení na MFF Karlove Vary, kde mal svetovú premiéru.
Od júla kino spúšťa nový cyklus slovenských filmov pod názvom Best of Slovak Film z dôrazom na diela zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, zaradené v reprezentatívnej obrazovej publikácii v anglickom jazyku Best of Slovak Film 1921 – 1991 od renomovaného britského publicistu a historika Petra Hamesa. Všetky vybrané diela sú zároveň pripomienkou tvorby významných slovenských tvorcov pri príležitosti ich výročí. V cykle sa v júli budú premietať film Stanislava Barabáša Pieseň o sivom holubovi (1961), ktorým si kino pripomenie aj nedožité výročie hudobného skladateľa Zdeňka Lišku, ďalej Sladké starosti (1984) režiséra Juraja Herza, v ktorom stál za kamerou augustový jubilant Dodo Šimončič, a napokon film Dušana Trančíka Víťaz (1978), ktorým kino spomína na nedožité 80. výročie narodenia scenáristu Tibora Vichtu, podpísaného aj pod Solanov film Kým sa skončí táto noc. Všetky štyri slovenské filmy budú uvedené s anglickými titulkami aj pre zahraničných návštevníkov mesta.

Predpremiéru bude mať v júli v Kine Lumière novinka od Stevena Soderbergha, životopisný film o slávnom pianistovi Liberace v hlavnej úlohe s Michaelom Douglasom, ktorý na udržanie svojho publika bol ochotný urobiť všetko. Film uvedie dramaturg cyklu Music & Film, filmový publicista a člen programovej rady kina Miro Ulman. Medzi premiérovými filmami sú aj slovenský dokument Banícky chlebíček Romana Fábiana, verne vykresľujúci obraz baníckeho kraja v oblasti Horného Gemera prostredníctvom jeho obyvateľov, a erotická sci-fi romanca Miznúce vlny režisérskej dvojice Kristina Buožytė a Bruno Samper o mladom informatikovi Lukasovi, ktorý sa zúčastní kontroverzného medzinárodného experimentu a vstúpi do mysle mladej ženy v kóme.

Archívne kino v júli zameria svoju tému na adaptácie Shakespearových diel a predstaví päť filmov, konkrétne dve adaptácie sovietskeho režiséra Grigorija Kozinceva Hamlet (1964) a Kráľ Lear (1971), ďalej dva iné pohľady na Shakespeara od japonského režiséra Akiru Kurosawu Krvavý trón (1957) a Ran (1985), bonusom k nim je film od britského režiséra s bohatou imagináciou Petra Greenawaya Prosperove knihy (1991), ktorý je osobitou filmovou verziou vrcholného diela Williama Shakespeara Búrka. V programe Filmotéky si dramaturgovia Kina Lumière v júli pripomenú jedného z najdôležitejších filmárov svojej doby a predstaviteľa takzvaného autorského filmu Luisa Buñuela. V kine bude možné vidieť jeho filmy Anjel skazy (1962), Denník komornej (1964), Mliečna dráha (1969) a Skrytý pôvab buržoázie (1972). Pozornosť dostane aj Elem Klimov, jeden z najvýznamnejších filmárov obdobia sovietskej kinematografie napriek tomu, že nakrútil počas svojho života len päť celovečerných filmov. Celosvetovo známym sa stal predovšetkým vďaka svojmu poslednému filmu Choď a pozeraj sa (1985), ktorý sa považuje za jeden z najlepších vojnových filmov vôbec. Kino si na neho spomenie snímkou Lúčenie (1984). Pravidelný cyklus premietaní výnimočných titulov svetovej kinematografie v dramaturgii redaktorov a autorov filmologického časopisu Kino-Ikon uvedie francúzsko-taliansku krimidrámu Mäsiar (1970), ktorú nakrútil režisér Claude Chabrol podľa vlastného námetu a scenára.

Program Kina Lumière na júl nájdete na: http://www.aic.sk/files/2013_lumiere/2013program/program201307_web.pdf