Dôležité: Od 7. decembra sa mení režim na hraniciach (ZOZNAM OPATRENÍ)

Dôležité: Od 7. decembra sa mení režim na hraniciach (ZOZNAM OPATRENÍ) Foto: Polícia SR

Od 7. decembra sa mení režim na hraniciach. Pozor aktualizácia 5.12.

Aktualizácia: Pendlerom, ktorí sa budú musieť na hraniciach od pondelka (7. 12.) preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom, nie starším ako 14 dní, budú uznávať aj test vykonaný v zahraničí.
Vykonaný test však musí byť certifikovaný na území Európskej únie (EÚ). Deti testy nepotrebujú.

Pôvodná správa:

Najdôležitejšie zmeny v bodoch:

• Osoby staršie ako 7 rokov, ktoré pravidelne prekračujú hranice SR (slovenskí aj zahraniční pendleri, občania SR žijúci v pohraničí susedných štátov, žiaci a študenti, osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do 10 kilometrov od hraníc, umelci a ďalší pracovníci v sektore kultúry), ktorí majú výnimku z domácej izolácie a následného testovania, budú musieť byť schopní preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 14 dní alebo negatívnym výsledkom antigénového testu, tiež nie starším ako 14 dní. Výsledok antigénového testu musí byť vydaný na mobilnom odberovom mieste alebo na odberovom mieste zariadenia sociálnych služieb (pre ich pracovníkov), pričom odberové miesta musia byť na území SR. Výsledok antigénového testu musí byť zaznamenaný na certifikáte ministerstva zdravotníctva alebo v tlačive uvedenom v prílohe vyhlášky.

• Výnimky z domácej izolácie či testov sa budú týkať nielen vodičov nákladnej a autobusovej dopravy, ale aj členov posádky.

• Vo vyhláške sa upravuje tlačivo pre cezhraničných pracovníkov, aby z neho bolo zrejmé, že neplatí len pre zamestnancov, ale aj pre iné formy práce, ako napríklad živnosť.
Úrad verejného zdravotníctva SR vydáva vyhlášky na základe schválených záverov Ústredného krízového štábu SR. Susedné krajiny majú horšiu epidemiologickú situáciu ako Slovensko. Aj pravidelným dvojtýždňovým testovaním prispievame k tomu, aby sme riziko šírenia nového koronavírusu znižovali.

Kompletné znenie vyhlášky upravujúcej režim na hraniciach nájdete tu: