SaS: Plošné testovanie sme podporili poslednýkrát

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) presadila na základe svojej politickej sily vo vláde viacero prospešných zmien, vďaka ktorým sa uznesenie vlády SR vylepšilo. Plošné testovanie však podporila poslednýkrát.

„Bojovali sme proti celoplošnému testovaniu, ktoré sme zažili v novembri. Na vláde máme len troch ministrov zo 16. Mali sme na výber zaujať principiálny postoj a bola by to pre nás veľmi komfortná pozícia, avšak svet by nebol lepší. Alebo sme mohli zaujať pragmatický postoj, to znamená, dať si podmienky pre náš súhlas, teda vylepšiť to uznesenie, a to sme urobili,“ uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Vďaka tomu sa SaS podarilo nasledovné:

- natiahnuť testovanie na celý tento týždeň, pričom test bude platiť desať dní,
- ďalšie kolá plošného testovania budú len v najzasiahnutejších ohniskách, čo presadzujeme už od novembra,
- výnimky zo zákazu vychádzanie pre ZŤP, deti a dôchodcov,
- rozšíriť testovanie na Mobilných Odberových Miestach,
- dobrovoľné testovanie u zamestnávateľov,
- testovanie v okresoch,
- COVID Automat od 7. februára.

Podľa SaS je dôležité, že napriek testovaniu, ktoré budú musieť absolvovať viacerí kvôli práci, vidíme zrozumiteľný plán, ktorého sa vláda SR začne držať. „To súvisí aj s otváraním škôl. Zmysel podporiť uznesenie sme videli aj v snahe vrátiť deti čo najskôr do škôl. Je nevyhnutné, aby sa začali učiť prezenčne a mohli sme dopriať našim žiakom kvalitné vzdelávanie. Máme pred sebou jasný cieľ, ktorého zrealizovateľnosť sa pomaly blíži, a to, že v najmenej zasiahnutých okresov sa začnú školáci vracať do školských lavíc,“ doplnil podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.