Klepli sme po prstoch pokútnemu biznisu, gastrolístky sme zdobrovoľnili

Namiesto farebných papierikov ľudia dostanú peniaze. Znížia sa aj zisky zo stravných lístkov.

“Klepli sme po prstoch pokútnemu biznisu a používanie gastrolístkov sme zdobrovoľnili. Ľuďom teda ponúkame viac peňazí v peňaženke a pre zamestnávateľov, predajcov či reštaurácie menej zbytočnej byrokracie”, povedal predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Šipoš pripomenul, že ešte v opozícii sa hnutie OĽANO viackrát pokúšalo stravovacie poukážky zdobrovoľniť, avšak Fico s Pellegrinim zákon vždy zmietli zo stola. Gastrolístky považujeme za obrovský temný biznis, z ktorého na Slovensku profituje niekoľko firiem, spriaznených so smeráckymi vládami. Tri najväčšie gastrolístkové firmy zarobia ročne desiatky miliónov eur. Pochybnosť celého tohto biznismodelu dokresľuje fakt, že Protimonopolný úrad SR týmto firmám dokonca udelil pokutu za nelegálny kartelový biznis.

“Tieto farebné papieriky robia zo zamestnancov nesvojprávnych ľudí, ktorí podľa logiky predošlého systému asi nevedeli, kedy sa majú najesť. Obrovské administratívne problémy gastrolístky pridávajú zamestnávateľom aj reštauráciám, keďže ich administrácii sa musí venovať ďalší človek”, vysvetlil Šipoš.

Štát vlastne doteraz absurdne nútil chodiť zamestnancov do určitých vybraných zariadení, pretože nie všetky reštaurácie gastrolístky berú. “Ľuďom sa tiež predražilo jedlo, keďže zo stravných lístkov sa nevydáva. Stravné lístky ako cenný papier majú expiráciu len do konca roka. No a samozrejme, absolútne sa nemyslelo na ľudí so špeciálnym stravovacím režimom”, doplnil poslanec a predseda hospodárskeho výboru NR SR Peter Kremský.

Na neúmerne vysokých maržách pre niekoľko firiem sa strácajú peniaze, ktoré by inak zostali zamestnancom alebo prevádzkam verejného stravovania. “Práve protimonopolný úrad zistil, že poplatky na strane reštaurácií idú až do desiatok percent. Tento pokútny biznis dnes rušíme a ľuďom dávame na výber, ktorá možnosť im vyhovuje viac - hotovosť, alebo stravovacie papieriky, ktoré, ešte raz - my považujeme za absolútne zbytočné, predražujúce a zvyšujúce byrokraciu”, dodal Kremský.

Parlament tiež schválil úpravu, podľa ktorej budú gastrolístky od roku 2023 len v elektronickej podobe, keďže ich papierová verzia je často predmetom ďalších machinácií, prípadne sa na ne nabaľujú ďalšie zbytočné poplatky. Taktiež sme presadili zníženie poplatkov za ich vydanie z 3 na 2 %.

Michal Šipoš tiež informoval o ďalšom praktickom opatrení, ktorým podporujeme ochranu verejného zdravia v našej spoločnosti. “Zrušili sme daň z pridanej hodnoty na nákup respirátorov FFP2 a FFP3. Respirátory sú mimoriadne dôležitou ochranou najmä pred agresívnejšou mutáciou koronavírusu”, konštatoval Šipoš. Cieľom tohto opatrenia je teda zabezpečiť pre občanov ich lepšiu cenu a dostupnosť.

V súvislosti s pandemickou situáciou požiadal Šipoš ľudí o zhovievavosť a trpezlivosť, “pretože hoci už vidíme svetlo na konci tunela v podobe vakcíny, zďaleka nie sme v cieli. Práve sa nachádzame v najhoršej pandemickej víchrici, a preto v rámci možností chráňme seba a svojich blízkych, buďme voči sebe ohľaduplní a solidárni. Záleží na zdraví a živote každého jedného z nás” uzavrel svoju výzvu občanom predseda poslaneckého klubu OĽANO.