Novela zákona o neprimeraných podmienkach v obchode prinesie viac slovenských výrobkov na pultoch obchodov

Jasné pravidlá, transparentnosť a poriadok prinesie novela zákona č. 91/2019 Z. z. o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorú schválila Národná rada Slovenskej republiky. Vďaka pozmeňovaciemu návrhu poslancov vládnej koalície Vladimíra Zajačika, Petra Kremského, Jaroslava Karahutu, Miriam Šutekovej a Jarmily Halgašovej sa niektoré ustanovenia stali ešte presnejšími a údernejšími oproti pôvodnému návrhu ministerstva.

 

Cieľom novely bolo napraviť deformácie, ktoré v zákone priniesla bývalá vláda v roku 2019, najmä bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná z SNS. Slovensko pre ne kritizovala aj Európska komisia a poslanci OĽANO a SaS niektoré jej ustanovenia vtedy napadli aj na Ústavnom súde. „Pokladali sme za dôležité čo najskôr napraviť tieto pokrivenia, ktoré porušovali zásady trhovej ekonomiky,“ vysvetľuje predseda hospodárskeho výboru NR SR Peter Kremský.

Novelizáciou zákona sa teraz podarilo najmä zaviesť povinné posielanie faktúr zo strany dodávateľov. Doteraz totiž zákon nútil odberateľov zaplatiť aj bez doručenia faktúry, iba na základe dodacieho listu.

„Povinná faktúra je kľúčová, je to daňový doklad a bez nej si odberateľ nemôže zaúčtovať výdavky. Aj v potravinárstve musia platiť rovnaké pravidlá ako vo zvyšku ekonomiky. Je nemysliteľné, aby sme tu ďalej fungovali v ekonomickom stredoveku,“ tvrdí P. Kremský. Podarilo sa nájsť dohodu, podľa ktorej dokonca pekári dostanú za svoj tovar zaplatené rýchlejšie, do 15 dní od doručenia faktúry, keďže ich tovar sa musí predať do najbližšieho dňa.

Ďalšími úpravami zo strany poslancov je povinnosť obchodníkov písomne potvrdiť ústne dohodnuté podmienky zmluvy, či skrátenie lehôt na uloženie pokút a ich zaplatenia. Spresnili sa aj pravidlá, podľa ktorých môžu kontrolóri vstupovať do objektov a vyžadovať dokumenty, prípadne ako zákon upravuje dodávateľské a odberateľské združenia.

„Verím, že nová podoba zákona prinesie viac konkurencie na trhu s potravinami vďaka jasným pravidlám a zlepšeniu podnikateľského prostredia. Verím, že to aj menším slovenským výrobcom dodá odvahu presadiť sa na pultoch obchodov a zákazníci budú mať viac možností výberu. Cieľom je zvýšiť podiel dodávok zo Slovenska, čím sa zvýši aj kvalita potravín a potravinová bezpečnosť krajiny,“ myslí si predseda hospodárskeho výboru.