Festival Atmosféra pripravuje pre návštevníkov bohatý hudobný a sprievodný program.

V Hontianskych Nemciach sa predstavia mená ako Para, Fallgrapp či Le Payaco.

Deviaty ročník festivalu Atmosféra, ktorý sa každoročne koná neďaleko Hontianskych Nemiec, sa po dvojročnej pauze tento rok uskutoční. Z dôvodu pandemických opatrení je jeho kapacita 1000 návštevníkov, organizátori pre nich pripravili množstvo hudobného a sprievodného programu, rovnako aj aktivity pre detských návštevníkov - a to všetko s ohľadom na bezpečnosť. Na čo sa môžu návštevníci festivalu tešiť?

“Pre našich návštevníkov rôznych vekových kategórií pripravujeme umelecký, aj poučný program. Vo festivalovom areáli si užijú kvalitnú hudbu, zúčastnia sa diskusií, zacvičia si jogu, vyrobia si niečo pekné počas rôznych workshopov, vychutnajú si kvalitné jedlo, budú môcť sledovať hviezdnatú oblohu - a to od 6. do 8. augusta 2021 na festivale Atmosféra,” hovorí jeho organizátorka Gretka Pavlovová.

Silné mená zo slovenskej hudobnej scény, zahrajú aj nováčikovia

Na dvoch pódiách počas víkendu vystúpia stálice slovenskej hudobnej scény, ako je Para, či Chiki Liki Tu-a. Nové albumy, ktoré vznikli minulý alebo tento rok predstavia napríklad Le Payaco, Fallgrapp a Marián Slávka. Predstaví sa aj Martin Geišberg spolu s Balkansamblom, spolu so živou kapelou zahrajú aj Modré hory - s prívlastkom akustik.

Festival Atmosféra privíta Ninu Kohoutovú, ktorá získala počas ocenení Radio Head Awards 2020 sošku v kategórii Objav roka, svoj debutový album predstaví aj herec Slovenského národného divadla, Richard Autner s kapelou. Atmosféru rozozvučí svojou tvorbou aj Katarína Máliková, či hudobný projekt synfull. Tancovačku na atmosférickú lúku prinesie skupina Kapre, ako aj DJi - Malalata a Whithe.

Detský program v znamení rozprávok a hudby

Deti zabaví spevák Džumelec, či zoskupenie Toddler Punk - ktoré premiérovo predstaví svoj pripravovaný druhý album. Na festival zavíta aj kočovné bábkové divadlo Morgonrock a predstaví sa so svojím novým predstavením s názvom Tri kocky droždia. Najmenší diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na čítačky rozprávok, ktoré budú pre nich čítať okrem iných aj Braňo Jobus, či herečka Henrieta Mičkovicová. Deti budú môcť stráviť čas aj v detskej zóne, kde pre nich organizátori pripravujú rôzne aktivity.

Okrem zóny handmade výrobcov, ktorú návštevníci festivalu určite neobídu, pripravili organizátori rozmanitý program. “Účastníci Atmosféry si budú môcť niekoľkokrát zacvičiť jogu, pripravili sme pre nich aj pozorovanie hviezd s komentárom, čiže sa dozvedia viac aj o Mliečnej dráhe a súhvezdiach. Počas dňa sa môžu tešiť na literárny program, ako aj na diskusie - okrem iných aj o téme ženského tela, o kryptomenách či biohackingu. Rozprávať sa budeme aj o architektúre a spoločenských témach. Dve diskusie pripravujeme aj v spolupráci s Denníkom N - v jednej z nich bude diskutovať aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V spolupráci s projektom In Between Books Sessions odznejú na pódiu pod dubom akustické a intímne verzie piesní slovenských kapiel a umelcov, ktorých ste v takomto nastavení ešte nepočuli,” prezrádza Gretka Pavlovová.

Nadácia Orange pripravuje na pôde festivalu tzv. Machovisko; aktivitu, ktorá otvorí celospoločensky veľmi zanedbávanú tému duševného zdravia. Tento priestor vznikne v spolupráci s IPčko.sk, internetovou poradňou pre mladých ľudí a jeho návštevníci sa budú môcť o témach duševného zdravia porozprávať s odborníkmi. Na túto tému prinesie aj zaujímavé diskusie.

Bezpečný festival

“Sme zodpovedným festivalom a neustále sledujeme vývoj epidemiologickej situácie. Chceme si Atmosféru užiť čo najbezpečnejšie,” vysvetľuje organizátorka. To, ako bude prebiehať vstup do areálu však závisí od farby okresu v týždeň festivalu. “Počas festivalu sme si uvedomili, že existujú tri varianty, ako môže festival vyzerať - jeho finálna podoba sa ukáže týždeň pred jeho konaním. V tom čase zverejníme aj podrobné opatrenia pre návštevníkov. Čo vieme už teraz je to, že pri vstupe sa budú môcť otestovať zadarmo antigénovými testami - vďaka partnerskej spolupráci,” dopĺňa Gretka Pavlovová.

Registráciu a testovanie na festivale Atmosféra podporí slovenská softvérová firma Vacuumlabs.

“Tešíme sa, že už o necelé dva týždne prinesieme ľuďom viac Atmosféry. Neutíchajúci záujem o vstupenky len potvrdzuje to, čo sme si mysleli - že je pre účastníkov nášho festivalu kultúra naozaj dôležitá a sme radi, že po mesiacoch útlmu ju môžeme podporiť aj na pôde nášho festivalu,” uzatvára Gretka Pavlovová.

Festival Atmosféra z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.