Biela vrana 2021 ... nielen zdať sa, ale byť

Biela vrana – ocenenie spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu – sa po ročnej pauze spôsobenou pandémiou opäť odovzdá osobne za účasti divákov a v jeho tradičnom termíne 17.novembra, ktorý je zároveň aj sviatkom slobody a demokracie. Slávnostný ceremoniál sa vracia do Sály činohry Slovenského národného divadla v Bratislave a bude prístupný aj verejnosti. Lístky na odovzdávanie sú od dnes už v predaji.

Ocenenia získajú tri príbehy, ktoré nás vrátia k samotnej podstate demokracie a hodnotám, na ktorých stojí jej zdravie. Práve pre symboliku príbehov laureátov zvolil organizátor za podtitul večera heslo „Nielen zdať sa, ale byť“, ktoré reflektuje súčasnú potrebu vrátiť sa ku samotným základom demokracie.

„Máme veľkú radosť, že po ročnom výpadku oslávime občiansku odvahu spolu s ocenenými aj divákmi osobne a opäť im môžeme pripraviť oslavu, akú si naozaj zaslúžia. Pandémia nás prinútila zastaviť sa a vrátiť sa k hodnotám, na ktorých skutočne záleží. Presne to isté potrebuje aj naša demokracia - zastavenie sa a upriamenie pozornosti na to podstatné. Zaostríme teda na to, čo potrebuje naša demokracia, aby sa uzdravila a ostala živou aj naďalej,“ povedala členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Biela vrana sa minulý rok pre pandémiu nemohla uskutočniť v tradičnom termíne. Konala sa v januári 2021 prostredníctvom online prenosu. Tento rok sa podujatie s trinásťročnou históriou vracia k 17. novembru a k živému slávnostnému večeru. Vstupenky naň sú od dnes už v predaji na portáli Tootoot.fm . Pre pokračujúcu pandémiu bude podujatie dostupné pre bezpečnosť všetkých zúčastnených len v režime pre plne zaočkovaných a v obmedzenej kapacite. Okrem pozvaných hostí bude k dispozícii v predaji len 200 kusov lístkov.

Laureátov/laureátky aktuálneho 14. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia. Členmi Rady sú: novinár Tomáš Němeček, herečka Táňa Pauhofová, kazateľ Cirkvi Bratskej Daniel Pastirčák, právnička a zástupkyňa Via Iuris Eva Kováčechová, riaditeľ kultúrneho centra Stanica-Záriečie zo Žiliny Marek Adamov, publicistka a zakladateľka Amnesty International Marta Šimečková a riaditeľka združenia Bystriny Zuzana Wienk.

Večer sa uskutoční v prítomnosti vzácnych hostí, už tradične ním budú sprevádzať Martin Staňo a Juraj Kemka, hudobným hosťom bude David Koller.

OCENENIE BIELA VRANA

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie.
Organizátori už niekoľko rokov udeľujú aj ocenenie Biela vrana za dlhodobý prínos ľuďom, ktorí dlhé roky vytrvalo presadzujú verejno-prospešné riešenia často na úkor seba či proti hlavnému prúdu spoločnosti.
Viac informácií nájdete na www.bielavrana.sk

ORGANIZÁTOR OCENENIA

Občianske združenie Bystriny prevzalo pred troma rokmi ocenenie Biela vrana od zakladateľov – Aliancie Fair-play a Via Iuris, ktorí ju založili v roku 2008 a dovtedy ju udeľovali 11 rokov. Bystriny sú novou iniciatívou s tímom, ktorý sa začiatkom roka 2019 oddelil od Aliancie Fair-play, kde dlhodobo pôsobil. Bystriny sa sústreďujú na ocenenie Biela vrana a posilňovanie či prepájanie občianskych iniciatív po Slovensku.