Ocenenie Biele vrany 2020 pozná víťazov (VIDEO)

Ocenenie Biele vrany 2020 pozná víťazov (VIDEO) Foto: Biela vrana

Organizátori už po trinásty raz slávnostne odovzdali ocenenia Biela vrana za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. Biele vrany 2020 odzrkadľujú rok ťažkých skúšok. Ceremoniál, odložený pre pandémiu zo 17. novembra 2020, priniesli organizátori pre aktuálny lock-down prostredníctvom online prenosu bez divákov.

Ocenenia získali štyri príbehy a putujú do ťažko skúšaných oblastí justície, školstva, zdravia a menšín. V roku pandémie a nebývalého zatýkania predstaviteľov justície sa Biela vrana rozhodla vyzdvihnúť príbehy a hrdinov mimo centra hlavnej mediálnej pozornosti. Podľa organizátorov laureáti ukazujú, aké dôležité je starať sa o veci verejné poctivo a vytrvalo, aj za cenu prehliadania či prehier a ozvať sa voči nekalostiam dostatočne včas.

„Tohtoroční laureáti nás učia, že dlhodobé poctivé úsilie s úctou k odbornosti a občianska angažovanosť už v zárodkoch by našej spoločnosti pomohli zabrániť, aby krízy narastali do nezvládnuteľných rozmerov,“ povedala členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Prvými tohtoročnými laureátmi sa stali manželia Jolana a Štefan Nátherovci, ktorí sa v regióne Banskej Bystrice vyše 25 rokov venujú komunitnej práci s rómskymi deťmi z náročných podmienok. Pripravujú ich na školu a sprevádzajú dospievaním tak, aby boli sebestační a pripravení na život. „Manželia Nátherovci stoja vyše dve desaťročia v teréne blízko pri tých, ktorí to najviac potrebujú. Dievčatá z ich programu nezakúšajú predčasné tehotenstvo, 70% z detí, ktorým sa v komunitných centrách venujú, skončí strednú školu. Ukazujú nám, že dlhodobá láskyplná pozornosť prehliadaným mení životy ľudí,“ uviedla pre médiá členka Rady Eva Kováčechová.

Druhým oceneným príbehom je študentská iniciatíva na Fakulte informatiky a informačných technológií STU „Za našu FIIT“, ktorá účinne zmobilizovala študentov za ochranu akademických demokratických hodnôt, keď sa objavili vážne podozrenia z ich hrubého porušovania. „Spôsob, akým sa študenti dokázali spojiť a vytrvať, je unikátny. Aj ich pokojný, konštruktívny prístup a vernosť hodnotám. Prípad síce ešte nie je právne uzavretý, ale Biela vrana sa napriek tomu rozhodla podporiť túto principiálnu študentskú iniciatívu v období, keď zdanlivo prehráva a ukázať, že ich aktivita mala zmysel. Zdecimované slovenské školstvo navyše potrebuje presne takých študentov, akí sa ozvali v prípade FIIT,“ povedala členka Rady Táňa Pauhofová.

Tretie ocenenie putuje do rúk medzinárodne uznávaného akademika Andreja Beláka, ktorý sa dlhodobo venuje sociálnym nerovnostiam v zdraví. Počas pandémie korony pomáhal jednej z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Na základe vedeckých postupov a dát sa snažil, aby bol postup štátnych orgánov odborný a zároveň chránil ľudské práva. „Andrej Belák nám ukazuje, aké dôležité je v čase kríz opierať sa o vedu a odbornosť. Len vtedy budú naše postupy účinné. Ako vedec ide často proti prúdu a rúca mýty, vzácne spája odbornosť s ľudským prístupom. Vyše roka žil v rómskej komunite, jeho záujem o tému je autentický,“ uviedol člen Rady Bielej vrany Marek Adamov.

Poslednú Bielu vranu roka 2020 udelili organizátori predsedovi Okresného súdu v Žiline Jaroslavovi Macekovi za dlhodobý prínos. Jaroslav Macek vedie takzvaný protischránkový register, ktorý nám odhaľuje skutočných vlastníkov firiem a je jedným z hlavných strojcov jeho unikátneho úspechu. „Pán predseda zosobňuje kvality a integritu sudcu, akých na Slovensku potrebujeme ako soľ a zároveň nám ukazuje, aké dôležité sú v spoločnosti silné, neskorumpované a odborne fungujúce inštitúcie. Často stojí proti najsilnejším oligarchom tejto krajiny, ich prevahe moci a peňazí a napriek tomu neuhne,“ povedala médiám členka Rady Zuzana Wienk.


Slávnostné odovzdávanie bolo venované publicistovi Jurajovi Kušnierikovi pri príležitosti piateho výročia jeho úmrtia. Juraj podľa organizátorov totiž celým životom zosobňoval hodnoty porozumenia, prepájania a tolerancie, ktoré sú obzvlášť dôležité v práve prebiehajúcom období pandémie, napätia a spoločenskej polarizácie. „Navyše bol aj naším vzácnym priateľom a niekoľko ročníkov bol aj súčasťou Bielej vrany napríklad ako jej moderátor,“ povedala pre médiá členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom okolo nás, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie.