Rekordný počet smrteľných nehôd na horách

Letná turistická sezóna je v plnom prúde. Svedčí o tom aj vyšší podiel návštevnosti vo Vysokých Tatrách, ako aj v ostatných horských oblastiach oproti minulému roku. Horská záchranná služba však, pri súčasnej návštevnosti hôr, od začiatku januára tohto roka do 11. augusta 2022 zaznamenala už 30 smrteľných nehôd v horách. Tento počet smrteľných nehôd za uvedené obdobie je najvyšší za posledných desať rokov.

Vysoká návštevnosť slovenských horských oblastí

Množstvo Slovákov sa rozhodlo stráviť dovolenku na Slovensku. Pre lepšiu predstavu - vysokohorským prostredím vo Vysokých Tatrách prešlo v auguste tohto roka počas jedného dňa 23 287 turistov, pričom prvenstvo si už tradične udržali Rysy, na ktoré z oboch strán Tatier vystúpilo 1 188 turistov. Nasleduje Kriváň, na ktorý mierilo 566 návštevníkov, najnavštevovanejším miestom bol Hrebienok. Pri pohľade na preplnené parkoviská niektorí možno očakávali, že padne rekord z roku 2020, kedy v polstoročnej histórii spočítania prešlo za jediný deň vysokohorským prostredím Vysokých Tatier najviac turistov, no nestalo sa tak. Čísla z tohto roku však potvrdzujú, že ľudia hory stále vyhľadávajú.

Takmer polovicu nehôd predstavujú tragické úmrtia po páde z výšky

Horskí záchranári zasahujú v teréne denne, a evidujú alarmujúci počet smrteľných nehôd na horách. Priemerný vek zosnulých osôb v tomto roku je 45,7 roka.. Takmer polovicu nehôd predstavujú tragické úmrtia po páde z výšky. V najväčšom počte, a  to v  13tich prípadoch, zahynuli Slováci. „Apelujeme preto na návštevníkov horských oblastí, aby nepodceňovali podmienky v horách, aby svoju trasu dôkladne plánovali, a aby dodržiavali odporúčania a pokyny HZS. Majte na pamäti, že túra sa nekončí na vrchole, ale až po bezpečnom návrate domov,“ zdôrazňuje šéf HZS Marek Biskupič.

NON STOP dispečing HZS 18300

V prípade úrazu alebo v núdzovej situácii, s ktorou si neviete poradiť, volajte NON STOP dispečing HZS 18300. Veľmi užitočnou pre každého návštevníka vysokohorskej oblasti je Aplikácia HZS. Odporúčame stiahnuť si ju do mobilu, pretože obsahuje viacero užitočných funkcií, okrem iného najmä to, že s prichádzajúcim hovorom operátori Operačného strediska tiesňového volania HZS automaticky vidia, kde sa človek nachádza, čo umožňuje rýchlu lokalizáciu volajúceho. A aby sa aj z malého úrazu nestal veľký finančný problém, HZS odporúča uzatvoriť poistenie, ktoré finančne pokryje náklady spojené so záchrannou a pátracou činnosťou.

MV SR a HZS praje všetkým návštevníkom v horách veľa krásnych zážitkov bez úrazov a so šťastným návratom.