Pohoda bude dlhšia o jeden deň a prinesie viacero unikátnych umeleckých projektov

Pohoda každoročne prináša okrem dlho avizovaných umelcov a umelkýň a skupín aj viacero projektov, ktoré sú unikátne. V tomto roku pôjde o prvé slovenské prevedenie Plantasie, nové diela z Ukrajiny, ale aj o vizuálne dielo Andráša Cséfalvaya vytvorené špeciálne pre Pohodu.

Tri nové kompozície ukrajinských autoriek a autorov odohrá vo svetovej premiére Orchester Slovenského národného divadla pod taktovkou Mariána Lejavu. Z koncertu by mala vzniknúť aj unikátna nahrávka.

Výber umelkýň a umelcov bol v réžii Ukrajinského inštitútu v Kyjive. Nové diela komponuje trojica Alisa Formaziuk, Emil Borysenko a Yevhen Petrov. Partnerom Symphony of Free Ukraine je Music Saves UA, nezisková fundraisingová iniciatíva vytvorená Ukrajinskou asociáciou hudobných podujatí (UAME). Táto spolupráca je ďalšou zo spoločných aktivít organizátorov Pohody a medzinárodnej iniciatívy Music Saves UA. Festival Pohoda podporuje túto iniciatívu už od jej vzniku a výsledkom tejto spolupráce je najmä väčší dôraz na prezentáciu umelkýň a umelcov z Ukrajiny na Slovensku alebo aj priamo na festivale Pohoda, informovali organizátori na tlačovej besede.

„Ukrajinský inštitút je nesmierne vďačný festivalu Pohoda za to, že dal „hlas“ mladým ukrajinským skladateľkám a skladateľom. Vo svojich nových dielach skladatelia spoja starodávny ukrajinský folklór a moderné kompozičné postupy, východoeurópsku melodickú veľkorysosť a západnú vynikajúcu orchestráciu. Pri výbere sme sa snažili prezentovať rôznorodosť štýlov, regiónov a biografií. Alisa Formaziuk je študentka z Ľvova, Emil Borysenko je skladateľ a interpret z Kyjiva, ktorý aktuálne žije v Berlíne, Yevhen Petrov je aktuálne mobilizovaný a pôsobí v orchestri Ozbrojených síl Ukrajiny. Ide o troch jedinečných mladých ľudí, ktorí aj napriek vojne naďalej tvoria a posilňujú hlas Ukrajiny vo svete,“ dodáva k tejto spolupráci Liubov Morozova z Ukrajinského inštitútu.

Plantasia na Pohode

Ďalším projektom, ktorý bude možné vidieť a počuť len na Pohode je špeciálne prevedenie kultového albumu Mother Earth's Plantasia od Morta Garsona z roku 1976. Ide o slovenskú premiéru, výnimočný je aj čas koncertu – zaznie o piatej ráno na hlavnom pódiu počas Vítania slnka.

Album zľudovel pod názvom Plantasia a jeho oficiálny podtitul je: „Hudba pre rastliny a pre všetkých, ktorí ich milujú.“ Pôvodné dielo bude rozšírené o jednu skladbu napísanú Kristínou Smetanovou. Symbolicky bude venovaná slnečniciam, ktoré zvyknú bývať v strede areálu, ale v tomto roku vysadené byť nemohli.

Album mal pri svojom prvom vydaní veľmi limitovanú distribúciu, keďže ho dostávali napríklad len tí, ktorí si v obchode s rastlinami kúpili rastlinu a k nej dostali aj tento album. Plantasia je dnes už kultovou klasikou a dočkala sa aj znovuvydania v roku 2019.

Na Pohode tento album naživo zahrá štvorica Kristína Smetanová, Haimoni Balgavá, Peter Kunzo a Martin Majlo Štefánik. Skladby odohrajú na štyroch syntetizátoroch.

„Ako človek žijúci v hluku mesta za neutíchajúcej prítomnosti hudby, často utekám do prírody, ktorá mi poskytne skrýšu a inšpiruje ma. Plantasia je hudbou pre rastlinky, som rada, že môžem priložiť ruky k dielu s tak krásnou myšlienkou a dotknúť sa podstaty tvorby, a možno tak vrátiť niečo naspäť,“ povedala Kristína Smetanová.

Kristína má pod taktovkou celé prevedenie tohto vystúpenia, spolu s Haimoni dielo prepisujú pre zostavu vytvorenú pre Vítanie slnka. Kristínu môžete poznať napríklad z kapely Quatro Emocione, zo zoskupenia Chick2Chick trio ale aj zo sólového projektu Kriss Krimm. V rámci klasickej hudby vystupovala napríklad s Košickou filharmóniou či orchestrom VŠMU.

András Cséfalvay a jeho hlavné dielo pre Visua stage Pohody

Minulý rok bol Visual stage Pohody koncetrovaný do Sféry Juraja Gábora. V tomto roku sa predstaví viacero inštalácií a konceptov, hlavné dielo sme si objednali u Andrása Cséfalvaya. „Dopad asteroidu na Zem spôsobilo vyhynutie mnohých živočíchov. Prišlo to neplánovane, mnohí si plánovali budúcnosť, rodinu, kariéru. Po dinosauroch zostalo niekoľko fosílnych hniezd s nedotknutými vajíčkami zahrabaných do hlinených valov. Krehkosť škrupín nám môže pripomínať krehkosť života, vyhynutie, ktoré si ľudstvo na seba privoláva samo. Ak však pohľad dvihneme, práve nad nami preletel vták, uvedomíme si, let je jedným z adaptácií dinosaurov, ktoré im umožnilo prežiť. Vtáci sú tie dinosaury ktoré sa naučili lietať. Existuje aj pre ľudstvo teda nádej? Inštalácia ôsmych trojmetrových vajec chránené valom piesočných vriec sa stanú priestorom na uvažovanie a diskusiu o súčasnom (šiestom) masovom vyhynutí,“ povedal Cséfalvay.

Tretíkrát na Pohode bude blízky priateľ Juraja Kušnierika Sigtryggur Baldursson

Symbolicky, v Café Kušnierik budú tri sloty patriť jednej z najdôležitejších postáv islandskej hudobnej scény - Sigtryggurovi Baldurssonovi. Siggi bol blízkym priateľom Juraja Kušnierika, novinára, aktivistu, po ktorom je stage pomenovaný. Siggi spoluzakladal kultových The Sugarcubes alebo Kukl, v ktorých spievala Björk. Momentálne sa okrem hudby venuje vyvážaniu islandskej hudby.

V projekte Paddan hrá s Birgirom Mogensenom, s ktorým spoločne figurovali aj v kapele Kukl. Na Pohode Paddan odpremiérujú ich nový materiál, ktorý oficiálne vydajú až na jeseň tohto roka, takže exkluzívne budú návštevníci počuť piesne, ktoré ešte nikto nepočul. Paddan hrajú inštrumentálny post rock v jeho základe, ale s viacerými ďalšími vplyvmi.

Ešte pred koncertami bude Siggi debatovať o tom, ako prišlo k islandskému hudobnému zázraku a či je niečo také možné aj v prípade Slovenska.

Najznámejšie mená

Hudobný program 26. ročníka Pohody na hlavnom pódiu otvorí ukrajinská speváčka Alina Pash, po nej sa predstaví miláčik z minulého roka slowthai, ktorý tentokrát dorazí aj s celou kapelou. Štvrtkový program na hlavnom pódiu uzavrie jeden z headlinerov Jamie xx.
Orange stage bude v prvý oficiálny deň patriť slovenskému pesničkárovi ERØvi, po ktorom vystúpi Perfume Genius, o ktorého booking sa Pohoda snažila už niekoľko rokov. V najväčšom stane bude nádielka tanečnej hudby, kedy vystúpi napríklad Mandidextrous a B-Complex alebo aj Mezerg.

V piatok bude hlavné pódium patriť silným ženským hlasom, pretože vystúpia Jana Kirschner, legendárna Suzanne Vega a aktuálne jedny z najžiadanejších umelkýň Wet Leg a Caroline Polachek. Headlinerom na Orange stagei bude pesničkách Ben Howard. V SLSP aréne sa program začne rapom, kedy vystúpi Dušan Vlk, Hazey z Británie ale aj americká raperka Rico Nasty. Po nich vystúpi napríklad tanečné duo SOFI TUKKER a techno DJka AMELIE LENS. Na EUrópa stagei vystúpi jazzová legenda Hermeto Pascoal, Dakh Daughters ale aj punkoví shame.

V sobotu na hlavnom pódiu vystúpi najočakávanejší raper tohoto ročníka Central Cee a program na hlavnom pódiu uzavrie hudobná vizionárka Arca. Headlinerom na Orange stagei bude vynikajúca raperka Sampa the Great, ktorá je držitelkou Australian Music Prize. SLSP aréna bude v sobotu hostiť jednu z top kapiel súčastnosti Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, vystúpia aj rapujúci sedemdesiatnici Pete & Bas z Británie, ale aj berlínske techno duo FJAAK a skvelá Shygirl. EUrópa stage bude patriť world music, pretože vystúpi „otec ethio-jazzu“ Mulatu Astatke a držitelka Grammy Arooj Aftab.

Pohoda o jeden deň dlhšia

Pohoda sa v tomto roku predĺži o jeden deň. V stredu 5. júla o 18:00 sa otvorí festivalové parkovisko, obe stanové mestečká, silent camp a karavan parking. V oboch stanových mestečkách bude pripravený špeciálny program na niekoľkých miestach, budú fungovať úschovne, sociálne zariadenia, stánky s jedlom a pitím a zdravotnícke centrá. Centrum festivalu ostane až do štvrtka 14:00 uzavreté, tým pádom sa nebude dať prechádzať z jedného stanového mestečka do druhého. Dôvodom je prebiehajúca rekonštrukcia cesty prvej triedy č. 9 medzi Drietomou a Mníchovou Lehotou, ktorá je hlavnou prístupovou trasou pre autá idúce na festival.

Tento rok na Pohode vznikne nový stage s názvom Tepláreň. Počas dňa budú na tomto pódiu prebiehať rôzne diskusie ale aj divadelné predstavenia venujúce sa téme LGBTI+ a večer budú prebiehať hudobné vystúpenia. Zahrá napríklad pesničkárka Nina Kohout, hip-houseový Cakes Da Killa, česká drag queen Miss Petty alebo DJky TRANSmisia a IAmNøt.

Do programu Teplárne pribudlo nové meno: Vojtik z Detvy, kterého pesnička DETVIANSKY SEN sa stala vďaka odvážnému textu virálnou.

Aj tento rok je vyhlásená súťaž Pohoda Visual Art Contest, ktorá je zameraná na site-specific výtvarné inštalácie pre festivalový areál. Vybraným dielom sa stala inštalácia Dear Thearlings od Šimona Chovana. Tento rok bola udelená aj špeciálna cena, ktorú získalo dielo Castorin dua BAHNO 974.