Skríningy onkologických ochorení môžu ročne zachrániť stovky životov, pozrite sa, čo robiť

Skríningy onkologických ochorení môžu ročne zachrániť stovky životov, pozrite sa, čo robiť Ilustr. foto: VŠZP

Mnohé ochorenia, ktoré dnes dominujú štatistikám hospitalizácií či úmrtí, sú preventabilné. Mesiac október pripomína dôležitosť ženského zdravia a prevencie rakoviny prsníka, november zas mužského zdravia a prevencie rakoviny prostaty. Na prevenciu by sme však mali myslieť po celý rok. VšZP každoročne pozýva svojich poistencov na populačný skríning, ktorý dokáže zachytiť zdravotné riziká a ročne tak zachrániť stovky životov.

VšZP pozvala minulý rok na populačný skríning krčka maternice, prsníka a kolorektálneho karcinómu viac ako 546-tisíc poistencov poštou, e-mailom alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie. Pozývaní sú najmä tí, ktorí nechodia na preventívne prehliadky alebo ich už dlhšiu dobu neabsolvovali, či už muži alebo ženy, ktoré napríklad neboli tri roky na cytológii. Opätovne sú pozývaní aj tí, ktorí na pozvánku nereagujú a v priebehu 12 mesiacov u nich nie je uskutočnené žiadne skríningové vyšetrenie.

Počet účastníkov skríningu sa oproti roku 2021 zvýšil o viac ako trojnásobok. „V rámci našich skríningových programov sme zachytili 7 054 abnormálnych nálezov, z toho 210 pri rakovine prsníka, 827 pri krčku maternice a 6 054 pri kolorektálnom karcinóme,“ uviedla Ivana Linetová z oddelenia komunikácie VšZP.

Prípadov ženských onkologických ochorení pribúda

Rakovina krčka maternice je u žien štvrtým najčastejším nádorovým ochorením a napriek čoraz rozšírenejšiemu skríningu zostáva jednou z hlavných príčin úmrtí žien na rakovinu na celom svete. „Na rakovinu krčka maternice sa ročne lieči približne 1 200 našich poistenkýň. Chceli by sme všetky ženy vyzvať, aby nezanedbávali svoje zdravie a pravidelne absolvovali preventívne prehliadky u gynekológa,“ doplnila I. Linetová. VšZP pravidelne pozýva poistenky na skríning rakoviny krčka maternice. V roku 2022 sa z 222 684 pozvaných zúčastnilo

skríningu 33 371 žien, čo predstavuje 14,99 %. Najdlhšie trvajúcim skríningom, ktorý bol spustený ešte v roku 2019, je však skríning rakoviny prsníka. V minulom roku na základe zaslanej pozvánky prišlo na vyšetrenie z celkového počtu 57 600 pozvaných 8 978 žien, čiže takmer 16 %. Vyšetrenia zachytili 210 abnormálnych nálezov.

Rakovina prsníka patrí medzi najčastejšie zhubné nádorové ochorenia u žien a na Slovensku má stúpajúcu tendenciu. Kým koncom 80. rokov sme evidovali približne 900 prípadov ročne, dnes je to až 4-tisíc nových prípadov, pričom 60 – 80 % žien ochorelo bez vplyvu známych rizikových faktorov. „Tomuto ochoreniu sa nedá predchádzať, ale ak sa diagnostikuje v skorom štádiu, patrí medzi najlepšie liečiteľné nádorové ochorenia. Poistenky do 40 rokov majú prsníky vyšetrované sonograficky, staršie na mamografických pracoviskách, a to raz za dva roky. Ženy by tiež mali myslieť aj na samovyšetrenie prsníkov, a to každý mesiac. Našich poistencov ale prosíme, aby prevenciu nepodceňovali a pozvánky, ktoré im prídu, nehádzali do koša,“ doplnila I. Linetová. Vyšetrenie je bezbolestné a bezpečné a ak by napríklad na mamografiu chodili pravidelne všetky ženy, ročne by sa podarilo zachrániť až 300 z nich.

Počet novodiagnostikovaných karcinómov by mohol klesnúť

VšZP každoročne svojich poistencov pozýva aj na vyšetrenie v rámci prevencie kolorektálneho karcinómu. V minulom roku absolvovalo vyšetrenia na okultné krvácanie zo stolice 39 246 poistencov, čo predstavuje z celkového počtu 265 717 zaslaných pozvánok 14,77 %. Na rakovinu hrubého čreva sa ročne lieči vyše 6-tisíc poistencov VšZP, pričom ročné náklady na jedného z nich predstavujú 2-tisíc eur. Skríning rakoviny hrubého čreva pritom dokáže zachrániť až 800 životov ročne. „Pokiaľ by sa viac ako 50 % obyvateľstva zúčastňovalo pravidelne preventívnej prehliadky, klesol by podľa našich dát počet novodiagnostikovaných karcinómov o polovicu. Prevencia nielen zachraňuje životy, ale aj šetrí financie. Kým za preventívnu prehliadku zaplatí poisťovňa raz za tri roky necelých 7 eur, ročné náklady na poistenca s rozvinutým ochorením predstavujú tisíce eur,“ uzavrela I. Linetová.