SaS: Slovensku hrozí orbanizácia, Fico musí jasne povedať, čo chystá s Čínou

SaS: Slovensku hrozí orbanizácia, Fico musí jasne povedať, čo chystá s Čínou Ilustr. foto: ÚV SR

Strana SaS a jej partneri z iniciatívy Pravicový blok upozornili na otázniky okolo cesty Roberta Fica do Číny. Krajiny, ktoré prijímali investície z tejto krajiny sa nielen zadlžili, ohrozili aj svoju vnútornú bezpečnosť. Premiéra vyzvali, aby jasne prezentoval, čo ide do Číny dohodnúť.

Poslanec SaS Juraj Krúpa uviedol, že nie je proti rozvoju obchodných vzťahov s Čínou. Akákoľvek spolupráca s touto krajinou si však podľa neho vyžaduje zohľadňovanie slovenských záujmov. Upozornil, že Slovensko ako člen EÚ a NATO nemá rovnaké bezpečnostné záujmy ako Čína. Spolupráca s čínskymi investormi prináša teda nielen obchodné možnosti, ale aj riziká a hrozby. „Maďarsko si požičalo miliardu za nejasných podmienok. Navyše sa muselo upísať tým, že pustilo na svoje územie čínsku políciu, ktorá si u nich sleduje svoje záujmy a má zásadný vplyv na čínsku menšinu v Maďarsku, ktorú takto priamo kontroluje. Všetky krajiny EÚ a NATO zaznamenali vo svojich správach hrozbu zvyšujúcej sa aktivity čínskych spravodajských služieb na svojom území,“ povedal Juraj Krúpa.

Podľa neho sa v minulosti aj na Slovensku objavili informácie, že na jeho území ilegálne pôsobí čínska polícia. „Boli predmetom aj rokovania branno-bezpečnostného výboru. Otázkou je, s čim ide Fico do Číny? Podľa dostupných informácií sa ide dohodnúť na rôznych infraštruktúrnych projektoch, ktoré by boli realizované na Slovensku, napríklad oprava mostov a elektrárne na Ipli. Fico by mal jasne povedať, že v Číne nejde dohodnúť nevýhodné podmienky pre Slovensko,“ dodal Juraj Krúpa.

Predseda strany Maďarské fórum Zsolt Simon povedal, že iniciatíva Pravicový blok pripraví uznesenie, ktoré bude prezentovať v národnej rade. „Budeme žiadať, aby sa Robert Fico zaviazal, že v Číne takú zvláštnu zmluvu o investíciách, ako má Maďarsko, nepodpíše,“ informoval.

„Riziko je reálne. SIS mala vo svojej správe informáciu, že na Slovensku pôsobí čínska ilegálna policajná stanica. Čína sa postupne snaží otvárať na území EÚ stanice a vzniká bezpečnostný problém vo viacerých rovinách. Má tu čínsku menšinu, ktorú sa takýmto spôsobom snaží mať pod kontrolou a aj ju úkoluje, či už do vnútra komunity alebo navonok, aby robila rôzne aktivity aj spravodajského charakteru,“ vysvetlil Juraj Krúpa. „Maďarsko tento problém povýšilo na novú úroveň – čínsku policajnú stanicu legalizovalo a ide ju oficiálne otvoriť,“ povedal.

Predseda SaS Branislav Gröhling pripomenul, že spoločným cieľom Pravicového bloku je boj proti populizmu a odborná spolupráca. Strany MODRÍ – ES, ODS, Maďarské fórum a SaS začali užšie spolupracovať v polovici augusta. „Našim zámerom je prinášať ľuďom pravicové riešenia, ktoré nastavia zrkadlo populistickým sľubom tejto vlády,“ povedal líder SaS-ky.