Kotlár by mal nielen položiť funkciu a vzdať sa titulu, ale aj vrátiť 50- tisíc eur

Kotlár by mal nielen položiť funkciu a vzdať sa titulu, ale aj vrátiť 50- tisíc eur Reprofoto TV Slovan

Peter Kotlár sa nikdy nemal stať splnomocnencom vlády. To, čo rozpráva, je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) hanbou celej vládnej koalíci, pričom oberá pozornosť od vážnych problémov, ako sú napríklad výpovede lekárov.

„Pán splnomocnenec nikdy nemal byť splnomocnencom. Je to hanba. Hanba celej koalície, že takýto človek hovorí v mene vlády ako jej splnomocnenec. Je to hanba aj pre lekárov, lebo tento človek sa hrdí lekárskym titulom a hovorí o medicínskych veciach absolútne nezmysly,“ povedal tímlíder SaS pre zdravotníctvo a poslanec Tomáš Szalay.

Peter Kotlár podľa neho zavádza verejnosť, šíri bludy a oblbuje ľudí so svojimi teóriami. „Ako človek, ktorý stál počas pandémie so svojimi kolegami v prvých líniách, sa cítim dotknutý. Pán Kotlár by nemal len skončiť vo funkcii splnomocnenca, ale mal byť vrátiť aj diplom a tiež vrátiť 50 tisíc eur, ktoré za od vlády dostal. Jeho správa je hanebná,“ povedal Szalay.

Poslankyňa Janka Bittó Cigániková upozornila, že kým sa Slovensko usmieva nad Petrom Kotlárom, lekári podávajú výpovede a hrozia štrajkom. „Nás tu zabáva jedna smiešna, nekompetentná postavička a odoberá nám pozornosť od problémov, ktoré by sme mali všetci riešiť,“ povedala.

„Odborári musia prioritne bojovať za to, aby neodchádzali peniaze zo zdravotníctva a aby boli naviazané na konkrétny prínos pre pacientov. Vrchní predstavitelia LOZ, hovorím o konkrétnych ľuďoch, sú spoluzodpovední za stav zdravotníctva, pretože tu desiatky rokov blokovali akúkoľvek zmenu k efektivite. Podporovali neefektívne veci, ako napríklad platový automat lekárov s pravidelným zvyšovaním platov a to bez ohľadu na výkon. Napriek vyšším platom pre lekárov sa predlžovali čakacie lehoty. V zdravotníctve musia ostať peniaze, ale odmeňovaní musia byť tí šikovnejší a lepší,“ reagovala Bittó Cigániková na tlačovú besedu Lekárskeho odborového združenia o výpovediach.