Televízia končí reláciu kvôli rasistickej poznámke herečky

Televízia končí reláciu kvôli rasistickej poznámke herečky Foto: ABC

Populárny americký sitcom Roseanne vysielaný televíznou stanicou ABC skončí kvôli rasistickej poznámke jej hlavnej predstaviteľky.

 

Komička Roseanne Barrová sa na twitteri urážlivo vyjadrila o bývalej černošskej poradkyni exprezidenta Baracka Obamu, ktorú nepriamo prirovnala k opici. Poradkyňu Obamu Valeriu Jarretovú označila za spoločného potomka Moslimského bratstva a Planéty opíc.

Tweet vyvolal na sociálnych sieťach veľké pobúrenie. Televízia ABC poznámku označila za "odpudivú, zavrhnutiahodnú a nezlučiteľnú s našimi hodnotami" a oznámila, že so sitcomom končí. Barrovej nepomohlo, že sa ospravedlnila, tweet zmazala a vyhlásila, že išlo o zlý vtip.

ABC zaujala rázny postoj až po tom, čo ju verejne odsúdili niektorí spolupracovníci zo seriálu. Napríklad jedna z autoriek scenára Wanda Sykesová uviedla, že už na ďalších dieloch nebude s Barrovou spolupracovať. Predstaviteľka jednej z hlavných postáv Sara Gilbertová zase označila tweet za odpudivý.

Odporúčame aj: RTVS stiahla z obrazu známu moderátorku za jej rasistický statusRTVS stiahla z obrazu známu moderátorku za jej rasistický status

Seriál o žene z chudobnej pracujúcej rodiny vysielala ABC v 80. a 90. rokoch a vlani sa k nemu rozhodla vrátiť, čo jej prinieslo až nečakane vysoký divácky úspech. Postava Barrovej v novej rade vyhlásila, že volila Trumpa, čo podľa prezidenta, ktorý si rád prisvojuje rozmanité zásluhy, prispelo k vysokej sledovanosti sitcomu. Prezidenta verejne podporila aj samotná komička.

Barrová sa podľa agentúry AP často negatívne vyjadruje o ľuďoch spojených s americkou ľavicou a má sklon veriť konšpiračným teóriám. Nedávno sa napríklad oprela do miliardára zastávajúceho liberálne hodnoty Georga Sorosa či dcéry exprezidenta Billa Clintona Chelse. Osudný tweet s Jarrettovou napísala po tom, čo sa zapojila do diskusie vyvolanej konšpiračnou teóriou o Obamovom pôvode, ktorý v minulosti verejne šíril napríklad aj Trump.