Prevádzkovateľ Markízy skončil v strate sto miliónov dolárov

Prevádzkovateľ Markízy skončil v strate sto miliónov dolárov A. Sarbu Foto: Nova

Podľa analytika vlastnícka štruktúra CME sa môže zmeniť ešte tento rok.

 


Spoločnosť CME, ktorá na Slovensku vlastní televízie okolo Markízy, dosiahla za prvé tri mesiace roka výnosy vo výške 137 miliónov dolárov. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o zhruba 18 %. Čistá strata podniku sa prehĺbila na 109 miliónov dolárov. V rovnakom období vlaňajška bola ešte na úrovni 13,8 miliónov dolárov, o výsledkoch hospodárenia informovala spoločnosť tlačovou správou.

 

CME vykázala na Slovensku za prvý štvrťrok zisk približne 17 miliónov dolárov, čo je o približne 2,4 milióna menej, ako za rovnaké obdobie v minulom roku. Najvýraznejší pokles zaznamenala však Česká republika, ktorá sa prepadla z 59 na 37 miliónov.

Nepriaznivý výsledok komentoval generálny riaditeľ CME Adrian Sarbu takto: "Rok 2013 je obdobím odvážnych krokov s cieľom obnoviť hodnotu, ktorú dostávame za naše produkty. Zvýšili sme cenu za reklamu a poplatky za distribúciu našich kanálov prevádzkovateľmi káblových a satelitných platforiem. Výsledky za prvý štvrťrok 2013 sú odrazom počiatočnej fázy zavádzania týchto opatrení."

Prevádzkový zisk spoločnosti pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) predstavoval v prvom kvartáli roka 20,7 miliónov dolárov v porovnaní s 14,1 miliónov dolárov v rovnakom období roku 2012.
Spoločnosť tiež oznámila emisiu nových akcií triedy A za 174 miliónov dolárov a 200 tisíc kusov akcií typu B.

Podľa českých Hospodárskych novín v CME sa chystá úpis nových akcií, na ktorom sa má podieľať jej najväčší akcionár spoločnosť Time Warner, ktorá v minulom roku získala kontrolu nad 49,9 percentami akcií CME.

„Nové emitované akcie typu B sú pripravené na tri roky, po túto dobu by z nich mal ich nový vlastník - spoločnosť Time Warner - brať dividendy (pravdepodobne ve forme ďalších akcií) a po uplynutí troch rokov dostať možnosť zmeniť akcie typu B (bez vplyvu na riadenie) na akcie typu A (s vplyvom na riadenie), poprípade ich bude CME môcť vykúpiť zpäť," píše IHNED.cz.

Vlastnícka štruktúra CME sa ale podľa analytika spoločnosti Cyrrus Tomáša Menčíka môže zmeniť ešte počas tohto roka. V septembri bude mať CME možnosť uplatniť tzv. call opciu na dlhopisy v hodnote 700 miliónov dolárov. Na to ale podľa Menčíka nemá CME peniaze.

"Pre CME by bolo výhodné, aby v spolupráci s Time Warner svoju opciu uplatnili. To by ale znamenalo ďalších asi 400 miliónov dolárov," povedal Menčík pre IHNED.cz.

Podľa ČTK mediálny koncern Time Warner potvrdil, že plánuje využiť svoje právo na kúpu takmer polovice ponúkaných kacií tak, aby mu ostal podiel 49,9 %. Time Warner tiež od CME plánuje kúpiť preferenčné akcie za približne 200 miliónov dolárov.

CME prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy.