Akcionári CME schválili predaj Markízy a ďalších televízií skupine PPF

Akcionári CME schválili predaj Markízy a ďalších televízií skupine PPF

Akcionári mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME) na dnešnej valnom zhromaždení schválili ponuku na prevzatie CME firmou PPF českého miliardára Petra Kellnera.

 

Vyplýva to z oznámenia zverejneného na internetových stránkach CME. Hodnota transakcie predstavuje asi 2,1 miliardy dolárov.

CME vlastní v Českej republike televíziu Nova, na Slovensku Markízu a pôsobí tiež v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku.

Akcionári hlasovali o dohode deň potom, čo americký republikánsky senátor Marco Rubio vyhlásil, že chce, aby vláda USA preverila bezpečnostné dôsledky predaja CME.

CME podpísala zmluvu s dcérskymi spoločnosťami skupiny PPF vlani v októbri. Podmienkou dokončenie transakcie je ale súhlas akcionárov CME, Európskej komisie a národných regulátorov v niektorých z krajín, kde CME pôsobí. Už skôr CME uviedla, že očakáva, že transakcia bude dokončená v polovici tohto roka.

Rubio teraz svoju žiadosť o preverenie dohody odôvodnil väzbami firmy PPF na Čínu. Podľa neho PPF v minulosti v Česku konala "ako čínsky zástupca". Senátor tiež upozornil na to, že telekomunikačné spoločnosti vlastnené firmou PPF spolupracujú s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilných sietí piatej generácie (5G).

PPF ale vo vyjadrení zaslanom ČTK uviedla, že americký zákonodarca vychádza z nepravdivých informácií.

Schválenie transakcie akcionármi sa všeobecne očakávalo. Zhruba tretinový podiel v CME v roku 2009 kúpila americká spoločnosť Time Warner, ktorá ho v ďalších rokoch zvýšila tesne pod 50 percent. Firmu Time Warner neskôr prevzal americký telekomunikačný gigant AT & T a premenoval na Warner Media. Jej prostredníctvom v CME drží väčšinový podiel.

CME vlani zvýšila prevádzkový zisk o šesť percent. V konštantných kurzoch sa zvýšil o 11 percent na 187,3 milióna dolárov. Firma tiež splatila dlh v objeme 150 miliónov eur. V Českej republike CME zvýšila prevádzkový zisk OIBDA o 7,4 percenta na 101,6 milióna dolárov.