Zomrela obľúbená televízna hlásateľka Heda Čechová

Zomrela obľúbená televízna hlásateľka Heda Čechová

Vo veku 91 rokov zomrela 23. apríla Heda Čechová, populárna televízna hlásateľka z šesťdesiatych rokov minulého storočia. Kariéru elegantnej dámy s príjemným a kultivovaným hlasom predčasne ukončila okupácia v auguste 1968. Informáciu pre ČTK potvrdila nevesta Milada Čechová.

 

"O spôsobe poslednej rozlúčky sme zatiaľ neuvažovali. Každopádne sa pani Hede splnilo želanie odísť pokojne za svojím synom," povedala ČTK Čechová.

Čechová sa narodila 17. júla 1928 na pražskej Malej Strane ako Heda Šimandlová. Najprv pôsobila ako externistka v rozhlase, kde pracoval jej otec, a od roku 1954 sa začala objavovať na televíznych obrazovkách. V roku 1968 si v televízii obliekla čierne šaty na znamenie protestu kvôli okupácii republiky okupantmi Varšavského paktu. "Nesmela som hlásiť správy na obraze, tak mi dali len čítať šoty pod ním. Ľudia písali, že sú radi, že ma aspoň počujú, tak mi vzali aj toto a šupli ma do archívu, kde som usporiadala gramoplatne," uviedla v relácii Potomkovia slávnych.

V roku 1977 Čechová vážne ochorela a odišla do invalidného dôchodku. Na začiatku 90. rokov bola krátko poslankyňou Slovenskej národnej rady za Občianske fórum. "Brali sme 12.000 korún mesačne a kvôli peniazom sme to určite nerobili, pre nás bol dôležitý pocit slobody," spomínala.

Heda Čechová bola dvakrát vydatá. Z jej prvého manželstva bol herec a moderátor Vladimír Čech, ktorý zomrel v marci 2013 na tzv. Lynchov syndróm.