Ku kauze Mariana Kotlebu v O 5 minút 12 sa vyjadril aj prezident policajného zboru

Ku kauze Mariana Kotlebu v O 5 minút 12 sa vyjadril aj prezident policajného zboru Reprofoto: RTVS

Vykázanie zo štúdia by z Kotlebu urobilo obeť, myslí si moderátor včerajšej kontroverznej relácie.

 

Ku kauze Mariana Kotlebu, ktorý si v relácii O 5 minút 12 odmietol dať rúško, sa vyjadrila aj polícia, ktorá zverejnila "stanovisko prezidenta Policajného zboru Petra Kvaříka k otázkam, či polícia mala zasiahnuť pre diskusiu v RTVS":

Polícia nie je oprávnená riešiť porušenie interných predpisov pri nakrúcaní audiovizuálneho diela. Výnimky pri nosení rušok stanovuje Úrad verejného zdravotníctva. Ak existujú pochybnosti o protiprávnosti konania účinkujúceho, tieto bude riešiť príslušný správny orgán. Nepovažujem ani za vhodné zasahovať do politického dialógu.

Hoci v priestoroch RTVS platí interné nariadenie nosiť rúško, RTVS poslanca pustila do štúdia bez neho. Moderátor Marek Makara sa Kotlebu v úvode a počas relácie opýtal, či si ho nechce nasadiť.

"Pán redaktor, nesiľme to zbytočne. Máme tu dvoch zástupcov silných politických strán, ktorí na svojich vlastných svadbách, kde bolo 150 ľudí, nemal nikto z nich rúška. Nehrajme na kamery jednu pózu a v skutočnosti druhú,“ povedal Kotleba.

„Sú tu pravidlá, ktoré má RTVS zavedené pri diskusiách. Ak to nerešpektujete, chceli sme to len vysvetliť divákom,“ povedal moderátor Makara Kotlebovi, ktorý v relácii ani nemal sedieť, lebo do nej nebol pozvaný.

Odporúčame aj: Kotleba dnes v RTVS nemal sedieť, a to nielen preto, že si nechcel dať rúško

Keď sa moderátor Kotlebu opakovane spýtal, či si nasadí rúško, a predseda ĽSNS povedal, že nie, moderátor pokračoval ďalej v relácii, s komentárom, že aj to je postoj.

„Dávať verejnosti taký príklad v čase, keď máme najväčšie množstvo infikovaných, je nezodpovedné. Nie voči nám mladším, ale voči starším – čo je inak veľká časť voličov pána Kotlebu, ten by sa potom mohol obávať,“ kritizovala Kotlebu prítomná poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) a vysvetľovala, že práve kvôli pandémii mala ona svadbu v exteriéri aj s viacerými opatreniami.

"V RTVS máme jasnú zhodu v tom, že nosenie rúšok je jedna z priorít, ktorá bráni šíreniu COVID-19, preto sme aj ako jediná televízia na trhu zaviedli ich povinnosť pri moderovaní a diskusiách na prvé dva týždne po začiatku školského roka, čo znamená, že si funkciu osvety plníme nad rámec zákona a nariadení,“ povedal Makara pre Denník N.

„Obávam sa, že vykázanie počas relácie pre nedodržanie interného pravidla RTVS by z respondenta urobila obeť a smerovalo by to, naopak, k jeho vyššej popularite a rastu preferencií,“ dodal.

RTVS po relácii zverejnila ospravedlnenie za konanie Kotlebu s tým, že išlo o porušenie interného predpisu RTVS a nie o porušenie nariadení Úradu verejného zdravotníctva, pretože platí výnimka nosenia rúška účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu

"RTVS urobila maximum v danej situácii, dodržali sme odstup Mariana Kotlebu od ostatných hostí, ako aj štábu relácie," píše RTVS.

RTVS zároveň rozhodla, že odteraz bude v pozvánke na účasť v relácii O 5 minút 12 explicitne uvedené, že odmietnutie rešpektovania interných predpisov RTVS v súvislosti s ochorením COVID - 19 bude mať za následok neumožnenie vystúpenia v relácii.