Vedenie RTVS odstrihlo redaktorov Reportérov od oficiálnej stránky relácie (VIDEO)

Vedenie RTVS odstrihlo redaktorov Reportérov od oficiálnej stránky relácie (VIDEO)

Redaktorov relácie Reportéri v RTVS odstrihli od oficiálnemu facebookového účtu relácie Reportéri.

Práve na tomto účte redaktori minulý týždeň zverejnili avízo na pripravený diel relácie Reportéri, ktorý však vedenie RTVS stoplo.


Súčasťou relácie mala byť dlho pripravovaná reportáž redaktorky Lýdie Kokavcovej o podozrení z plagiátorstva bývalej ministerky zdravotníctva Andrei Kalavskej a o porušení pravidiel citovania, publikovania pri odborných prácach či skryptách zo strany Vysokej školy Sv. Alžbety.
RTVS reportáž, tak ako bola pripravená, neodvysiela. Vedenie odvolalo šéfku Reportérov Katarínu Začkovú a Kokavcová aj Začková dostali "dôrazné napomenutie".

Podrobnosti: Reportáž o podozrení z plagiátorstva Kalavskej dostala v RTVS stopku, šéfka Reportérov bola odvolaná (VIDEO)

Vedenie tvrdí, že reportáž neodporúčalo odvysielať právne oddelenie RTVS a že redakcia nesplnila termín odovzdania scenár. Pričom schválenie scenára sa v minulosti nevyžadovalo.

Dnes stratila celá redakcia prístup k facebookovému účtu relácie.

"Redaktori relácie Reportéri od tejto chvíle stratili administrátorský prístup k oficiálnym facebookovým stránkam relácie Reportéri RTVS, kam im posielajú diváci námety, správy, informácie a spätnú väzbu. Znamená to, že informácie od divákov nám môžu byť filtrované /neviem, kto je novým administrátorom/,“ upozornil jeden z redaktorov Reportérov Ivan Brada.

„Aj vzhľadom na mediálne útoky na redakciu cez bývalého šéfa redakcie, ktoré sú založené na "úniku" nepravdivých informácií od niekoho z vedenia RTVS mám za to, že sú na mieste obavy z úniku informácií od divákov. Môj názor je, že je lepšie oslovovať priamo konkrétnych redaktorov,“ napísal Brada.

Brada narážal na zvláštne články bývalého šéfa reportérov Richarda Bolješika, v ktorých kritizoval Začkovú, ktorá po jeho odchode nastúpila na jeho miesto, a zverejňoval informácie z interného prostredia redakcie.

Prečo Reportéri nemajú prístup k oficiálnemu účtu relácie?

"Napriek tomu, že redaktorka s tímlíderkou boli oboznámené, že relácia Reportéri nebude 5. októbra nasadená do vysielania, svojvoľne zverejnili upútavku na reláciu na facebookovú stránku Reportérov. Týmto konaním mohli vyvolať mylný dojem, že reportáž bola z vysielania vyradená na poslednú chvíľu aj napriek skutočnosti, že o jej nezaradení do vysielania a nutnosti ju dopracovať vedeli pred uverejnením upútavky," povedala pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. Podľa informácií O médiách o pláne neodvysielať v pondelok Reportérov dozvedeli až po zverejnení upútavky, potvrdili to pre Omediach.com viacerí z Reportérov.

"Aj v tejto súvislosti v súčasnosti spravuje, tak ako aj facebookové profily iných relácii, profil Reportérov Sekcia nových médií RTVS. Obavy z prípadného filtrovania podnetov od divákov sú absolútne neopodstatnené. RTVS toto podozrenie ostro odmieta," dodala Pivarčiová.