Trump sa predčasne vyhlásil za víťaza volieb

Trump sa predčasne vyhlásil za víťaza volieb Ilustr. foto: Facebook Donald Trump

Americký prezident Donald Trump povedal, že sa považuje za víťaza prezidentských volieb, hoci výsledky v niekoľkých kľúčových štátoch sú stále nejasné a žiadne z veľkých amerických médií zatiaľ vyústenie súboja o Biely dom nepotvrdilo.

Trump je presvedčený, že jeho víťazstvo nad Joeom Bidenom je v štátoch ako Pensylvánia nevyhnutné.

"Úprimne, vyhrali sme," citovala agentúra Reuters z jeho krátkeho prejavu v Bielom dome. "Vyhráme to. Čo sa mňa týka, tak už sme vyhrali," uviedol prezident USA v inej časti príhovoru.

Trump však hovoril v momente, keď podľa všetkých relevantných zdrojov o víťazovi tohtoročných prezidentských volieb stále nie je rozhodnuté a kedy je sčítanie hlasov stále v plnom prúde. "Prezidentovmu vyhláseniu o víťazstve chýba dôveryhodnosť," uviedol spravodajský web BBC.

Podľa agentúry AP už si Trump aj Biden zaistili niečo cez 200 hlasov takzvaných voliteľov, ktorí rozhodujú o výsledku. Od magickej hranice 270 voliteľov však oboch kandidátov stále delilo niekoľko desiatok. Víťaz stále nebol ohlásený v mnohých kľúčových štátoch, vrátane Pensylvánie, Michiganu alebo Severnej Karolíny.

Trump však vyhlásil, že Severnú Karolínu aj Georgiu už má isté, a že v Pensylvánii víťazí "ohromným spôsobom". Na úvod prejavu poďakoval voličom za podporu a vývoj označil za "fenomenálny".

Opäť bez presvedčivých dôkazov hovoril o snahách ukradnúť voľby, pričom prebiehajúce sčítanie hlasov označil za "podvod na našom národe". "Je to hanba," uviedol s tým, že chce výsledky napadnúť aj na najvyššom súde. Nebolo pri tom ihneď jasné, o čo by sa ohlásená sťažnosť mala opierať.