Dotáciu pre bývalého redaktora RTVS a poradcu premiéra stopli

Dotáciu pre bývalého redaktora RTVS a poradcu premiéra stopli Ilustr. foto OĽaNO

Občianske združenie, ktoré založil bývalý redaktor RTVS a donedávna poradca OĽaNO a Igora Matoviča Pavol Kalinský, nedostane schválené dotáciu na dva projekty vo výške 390-tisíc eur.

Po zverejnení informácie o dotácii minister životného prostredia Ján Budaj sa rozhodol pridelenie dotácií preveriť a dnes oznámil, že občianske združenie dotáciu nedostane.
Slovenská agentúra životného prostredia sa rozhodla odstúpiť od zmluvy, dôvodom je, že Kalinský ich neinformoval o potenciálom vzniku konfliktu záujmov, keďže začal pracovať pre Igora Matoviča. Informoval po rokovaní vlády Budaj, ktorý hovorí, že o dotácií predtým nevedel a Kalinského nepozná. Prvýkrát o ňom vraj počul až po tom, ako minulý týždeň o dotácii informovali médiá.

Pavol Kalinský pracuje pre OĽaNO od júla minulého roka, od augusta aj pre premiéra ako poradca hlavne na komunikáciu s novinármi.
Dotáciu firme Kalinského s názvom OZ Pre lepšiu spoločnosť odsúhlasilo ministerstvo životného prostredia. 
Kaliského firma sa do súťaže o dotácie prihlásila ešte v roku 2017, schválené boli v roku 2020.

„Za projektami, ich kvalitou a prínosom pre spoločnosť a prírodu si stojím, napriek tomu končím spoluprácu s Úradom vlády SR. Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj a preto ukončím spoluprácu s Úradom vlády,“ povedal pre Omediach.com Kalinský.

Výzva bola zverejnená ešte v roku 2017. OZ Pre lepšiu spoločnosť podalo žiadosti ku dňu 30.9.2019, teda pre 8. hodnotiace kolo. Žiadosti boli schválené 15.10.2020. Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku vstúpili do platnosti 12.1 a 13.1.2021. Začiatok realizácie projektu bol plánovaný na február 2020. Pre zdĺhavý proces schvaľovania spôsobený aj situáciou okolo koronavírusu trval proces schvaľovania o takmer rok dlhšie, napísal v stanovisku Kalinský.
Opozícia v tom vidí konflikt záujmov.

„V demokratickej a transparenentnej spoločnosti sa totiž nemôže stať, že občianske združenie, ktorého štatutárom je poradca premiéra, dostane od ministerstva, ktoré ovláda minister z premiérovej strany, dve dotácie vo výške takmer 400 000 eur. „Žiadame ministra Budaja, aby obe dotačné zmluvy pre združenie Pavla Kalinského okamžite zrušil a hneď potom odstúpil,“ vyhlásil podpredseda strany HLAS Richard Raši. Podobné stanovisko zverejnil šéf Smeru Robert Fico.