Vo veku 77 rokov zomrel dlhoročný športový novinár Otakar Černý

Vo veku 77 rokov zomrel dlhoročný športový novinár Otakar Černý Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 77 rokov dnes v noci zomrel bývalý novinár a dlhoročný šéf športovej redakcie Českej televízie a predtým Československej televízie Otakar Černý. O jeho úmrtí informovala ČT.

 Pred pätnástimi rokmi sa podieľal na založení programu ČT sport, po novembri 1989 predtým moderoval veľmi sledované politické diskusné relácie Čo týždeň dal a Debata.
"Muž, ktorý rád posúval hranice, nič nemal za nemožné a pomohol objaviť mnoho veľkých vecí: nápaditý jazyk športové reportáže, krátke otázky, televízne debaty, športový kanál a Jardu Jágra," uviedol šéfkomentátor redakcie športu ČT Robert Záruba na twitteri.

Černý bol vyštudovaným učiteľom, v Československej televízii pracoval na rôznych pozíciách od roku 1969. Pred športovou redakciou viedol aj redakciu spravodajstva.Po novembri sa stal známym politickým moderátorom.

"Bol som nepopísaný list a politický panic, ničomu som nerozumel. V tej dobe bola figúra prostého občana, ktorú som hral, ​​pre diváka veľmi prijateľná," povedal pred niekoľkými rokmi v Právu Černý, ktorý Čo týždeň dal a neskôr Debatu moderoval až do roku 1997. Dobre si bol pritom vedomý, že jeho spôsob vedenia relácie nebol vždy všetkým pri chuti. "Zároveň som bol ale pre veľa ľudí terčom, už preto, že nie som školený hlásateľ, neviem hovoriť spisovne a s hereckou dikciou," priznával.

 

Do dôchodku odišiel v roku 2013. V rokoch 2000 až 2002 bol tlačovým hovorcom ministra zdravotníctva, osem rokov pôsobil aj v komisii rozhodcov Futbalovej asociácie Českej republiky.