Ministerstvo ostro kritizuje reportáž RTVS a cas.sk o spojení smrti učiteľky s očkovaním

Ministerstvo ostro kritizuje reportáž RTVS a cas.sk o spojení smrti učiteľky s očkovaním Reprofoto RTVS

RTVS v piatok odvysielala reportáž s názvom "Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku", v ktorej informuje o prípade úmrtia stredoškolskej učiteľky Antónie. Reportáž bola spracovaná veľmi emotívne a navodzuje dojem, že úmrtie učiteľky súviselo s očkovaním vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

Ako sme na webe Omediach.com upozonili v piatok, redaktorky RTVS nielenže bez akéhokoľvek dôkazu spojili smrť učiteľky s očkovaním, ale aj zmanipulovali skoršie vyjadrenie učiteľky tak, aby vyznelo, že mala viac negatívnych reakcií na očkovanie.

Podrobnosti: Reportáž RTVS o úmrtí po AstraZenece je zavádzajúca, redaktorky zmanipulovali vyjadrenie mŕtvej učiteľky

Informáciu z RTVS prebralo mnoho dezinformačných webov, ale aj médiá ako Trend, cas.sk (článok "Škandál s vakcínou AstraZeneca aj na Slovensku? Po očkovaní zomrela učiteľka († 38)") a mnohé ďalšie, čo spôsobilo, že mnoho ľudí sa očkovania zľakli a mnohí, ktorí boli prihlásení na očkovanie, neprišli.

Nielen hoaxy z dezinformačných webov, ale aj nepoctivá práca tradičných novinárov môže urobiť veľké škody na reputácii očkovania proti Covidu na Slovensku, oznámilo dnes ministerstvo zdravotníctva, ktoré ostro kritizuje prácu readaktoriek RTVS a cas.sk, pričom na rozdiel od nich prinášajú vyjadrenia odborníkov k úmrtiu.

„Aj keď doteraz známe fakty nenasvedčujú tomu, že by toto úmrtie malo súvisieť s očkovaním, rámcovanie a spracovanie témy zo strany RTVS alebo Nového času evokuje pravý opak. Oficiálne vyjadrenie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv síce bolo prítomné aj v článku v Novom Čase, aj v reportáži RTVS, ale prekrýva ho sugestívny nadpis článku, alebo emotívny názor otca zosnulej o očkovaní, ktorý je ľudsky pochopiteľný, ale vecne nepodložený,“ píše ministerstvo.

Proti postupu redaktorky sa ohradzuje aj ŠUKL

„Redaktorka oslovila štátny ústav v piatok so všeobecnými otázkami k vakcíne Astra Zeneca a nepýtala sa na konkrétny prípad. Štátny ústav pokračuje v hodnotení kauzality v prípade úmrtia 38-ročnej ženy po očkovaní vakcínou od AstraZeneca. Na základe doteraz dostupných údajov nie je možné dať očkovanie a úmrtie do priameho súvisu,” píše v stanovisku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Pozrite si stanoviská ďalších odborníkov:

„Všetky doterajšie indície naznačujú, že v tomto prípade nebol súvis medzi očkovaním a úmrtím, ale definitívne závery poskytneme až po vyhodnotení záverov vykonanej pitvy," Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„AstraZeneca je výborná vakcína a neexistuje žiadny dôvod, prečo by sa malo zastaviť očkovanie. Doteraz nebola potvrdená žiadna kauzálna spojitosť medzi úmrtiami a očkovaním," píše Svetová zdravotnícka organizácia a podobné je aj stanovisko Európskej liekovej agentúry: „Doteraz dostupné informácie naznačujú, že výskyt trombózy medzi zaočkovanými ľuďmi nie je vyšší ako počet pozorovaný u bežnej populácie."

„Spolu s tým, ako sa bude zrýchľovať očkovanie proti Covidu na Slovensku, je predpoklad, že bude aj pribúdať prípadov, kedy dôjde k úmrtiu "po očkovaní". V každom z takýchto prípadov sa vykonáva pitva, ktorá skúma možnú súvislosť s očkovaním. Na výsledky pitvy je vhodné si počkať a ak nie, prosíme o maximálne citlivý prístup k podobným témam, keďže slovné spojenie "úmrtie po očkovaní" môže automaticky vzbudzovať dojem spojitosti s očkovaním, pričom vo väčšine prípadov to tak nemusí byť,“ upozorňuje ministerstvo.

Ministerstvo sa obracia s prosbou na novinárov

Ministerstvo prosí zodpovedných novinárov, aby podobné prípady spracovávali citlivejšie už pri voľbe nadpisu a pri rámcovaní témy. „V opačnom prípade si ľudia môžu vytvoriť mylný obraz o rizikách vakcíny, ktorá predstavuje východisko zo situácie, kedy nám v našich nemocniciach zomiera denne takmer sto ľudí na Covid-19.“

V diskusii na sociálnych sieťach mnoho ľudí píše, že po informácii RTVS sa oni alebo ich príbuzní zo strachu z očkovania odhlásili, alebo zmenili názor a majú obavu sa ísť očkovať.

V prípade, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv bude mať dôvodné pochybnosti o bezpečnosti vakcíny, bezodkladne príjme všetky potrebné kroky na zabezpečenie ochrany zdravia slovenských občanov (napr. preventívne zablokovanie šarží), dodáva ministerstvo.

RTVS sa zatiaľ k reportáži nevyjadrila, nezverejnil žiadne ospravedlnenie a naďalej reportáž šíri na svojom webe aj cez sociálne siete, kde má viac ako 2,2 zdieľaní.