Šíri sa deepfake video, v ktorom sa Čaputová mení na Harabina (VIDEO)

Šíri sa deepfake video, v ktorom sa Čaputová mení na Harabina (VIDEO) Reprofoto JOJ/vimeo Cabernet Sauvignon

Tento týždeň bola prezidentka Zuzana Čaputová hosťom zábavnej relácie televízie JOJ Inkognito.

V relácii takmer nič nehovorila. Vystupovala len ako osoba, ktorej profesiu mali štyria hádači so zakrytými očami uhádnuť.
Záznam usmievavej prezidentky v Inkognite sa stal predlohou pre deepfake (falošné upravené video), v ktorom neznámy autor vymenil tvár Čaputovej za tvár jej niekdajšieho konkurenta v prezidentských voľbách Štefana Harabina.

Po pár hodinách od zverejnenia sa video stalo virálom, ale aj ukážkou, ako jednoducho je možné akékoľvek video "dotvoriť".

Prezident Štefan Harabin v inkognite from Cabernet Sauvignon on Vimeo.

Čo je deepfake?
Využíva techniku digitálnej syntézy ľudského obrazu založenej na umelej inteligencii, kde sa prekrývajú existujúce snímky. Vytvárajú sa tým falošné videá, na ktorých v skutočnosti nie sú osoby, ktoré divák vidí, ale boli tam dodatočne pridané.

Podrobnosti: Sú deepfake len zábavou alebo nástroj na krádež identity, manipuláciu či pomstu? (VIDEO)

Jedno z najznámejších je video z roku 2017 s Barackom Obamom, na ktorom je upravená mimika tváre bývalého amerického prezidenta tak, aby bola zhodná s doplnenou zvukovou stopou. Autormi videa sú vedci z Washingtonskej univerzity, ktorí chceli cez „synthetics Obama“ ukázať, že sa politikovi dajú vložiť do úst akékoľvek slová, ktoré nikdy nepovedal.

Deepfake sa nevyužíva len na zábavu, známe sú prípady, keď upravené video poslúžilo na kompromitovanie politických rivalov, či šírenie nepravdivých výrokov.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť.