Adrian Sarbu odchádza, akcie CME stúpli

Foto: Nova Foto: Nova

Po tom, ako spoločnosť CME oznámila odchod jej dlhoročného šéfa – Rumuna Adriana Sarbu, jej hodnota na burze stúpla.

 


Kým v stredu ráno bola hodnota akcií CME na pražskej burze 3,88 dolárov, po tom, ako spoločnosť oznámila odchod jej výkonného riaditeľa, akcie stúpli na 4,32 dolárov.
V stredu spoločnosť Central European Media Enterprises (CME) oznámila, že Adrian Sarbu rezignoval na pozíciu šéfa spoločnosti. Odstúpil z pozície prezidenta a výkonného riaditeľa. Hoci Sarbovi spoločnosť poďakovala, dôvody v tlačovej správe neoznámila. Pritom len na jar s ním podpísala zmluvu do roka 2016s ročným platom 1,8 miliónov dolárov.

 

Sarbu neobíde naľahko. Ako informoval v apríli web Yahoo Finance "v prípade, že sa spoločnosť rozhodne dobrovoľne ukončiť s ním zmluvu alebo ju neobnoví na konci terajšieho funkčného obdobia, má Sarbu nárok na odstupné v minimálnej výške 3,6 milióna a maximálnej výške 5,4 milióna dolárov." Alebo ako alternatívu pozíciu v riadení jednej z rumunských televízií, ktoré budoval, píše ekonomický web.
Podľa serveru Mediaguru.cz rezignáciu navrhol Sarbu sám. Dostane odstupné 5,4 milióna dolárov a ponúkajú sa mu aj ďalšie výhody, vyplývajúce z uzatvorenej dohody. Vedľa odstupného ide predovšetkým o možnosť uplatniť prednostné právo na odkúpenie rumunských aktivít CME (Media ProEntertainment Romania SA alebo spoločnosti CME Media Pro Distribution BV) v prípade, že sa ich CME rozhodne predať do 31. 12. 2015.
Sarbu sa v dohode, o ktorej píše Mediaguru.cz, zaväzuje k mlčanlivosti, že sa zdrží hanlivých alebo poškodzujúcich vyhlásení na adresu spoločnosti alebo jej zamestnancov či akcionárov. Ak Sarbu dohodu poruší, bude musieť vyplatiť CME sumu porovnateľnú s výškou jeho odstupného.

Pri odchode mu poďakoval Ronald Lauder, CME, zakladateľ a predseda CME predstavenstva. "Som hrdý, že som bol takmer 20 rokov súčasťou CME. Je to vynikajúca organizácia s talentovanými zamestnancami. Som si istý, spoločnosť má všetky predpoklady pre budúcnosť. Môj cieľ v CME je dosiahnutý," povedal Sarbu.
Sarbu bude naďalej zamestnaný v CME až do 1. januára 2014. Spoločnosť v súčasnosti hľadá nového generálneho riaditeľa, do tej doby bude viesť CME Duco Sickinghe, člena predstavenstva. Web Motejlek.com napísal, že Sarbua nahradí výkonná riediteľka HBO Central Europe Linda Jensen.