Poľská verejnoprávna TV v reportáži o migrácii odvysielala zábery z filmu Netflixu (VIDEO)

Poľská verejnoprávna TV v reportáži o migrácii odvysielala zábery z filmu Netflixu (VIDEO) Zdroj: TVP

Poľská verejnoprávna televízia (TVP) v sobotných večerných správach v reportáži, v ktorej varovala pred dôsledkami nelegálnej migrácie, odvysielala zábery z chystaného filmu streamovacej služby Netflix. Upozornil na to internetový portál onet.pl.

V reportáži nazvanej Nelegálna migrácia paralyzuje Európu TVP odvysielala scénu, v ktorej dvaja motocyklisti prechádzajú okolo práčovne a nečakane začnú strieľať z automatických zbraní. "Ide o nahrávku z jedného zo švédskych miest," uvádza sa v reportáži. "Podobné situácie sú na mnohých miestach v Európe už takmer na každodennom poriadku," zaznie aj v príspevku.

Onet.pl však uviedol, že autori reportáže využili zábery, ktoré unikli na internet z nakrúcania švédskeho seriálu Snabba Cash (Rýchly prachy). Pred nakrúcaním štáb miestnych obyvateľov varoval, čo sa v ich okolí bude diať. Švédsky denník Expressen napísal, že zábery už využili stúpenci krajnej pravice vo Švédsku.

 

Poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) po svojom nástupe k moci vedenie TVP obsadila lojálnymi ľuďmi a opozícia aj kritici PiS upozorňujú, že televízia sa stala hlásnou trúbou tohto národno-konzervatívneho zoskupenia.

Politici PiS dlhodobo označujú imigráciu z moslimských krajín za jednu z najväčších hrozieb pre Európu. Poľsko v posledných mesiacoch čelí náporu migrantov z krízových oblastí. Do Európskej únie sa snažia dostať cez Bielorusko, kde ich tamojší autoritársky prezident Alexander Lukašenko využíva ako nástroj odplaty za to, že dvadsaťsedmička proti jeho krajine zosilnila sankcie. Poľské úrady odmietajú k migrantom v zúfalej situácii pustiť humanitárne organizácie, hlásené sú aj prípady, keď pohraničníci utečencov zatláčajú späť cez hranicu. Parlament v piatok schválil, že na nej bude postavený múr vybavený monitorovacím systémom a zariadením na detekciu pohybu.