Viac ako 20 organizácií žiada prepustenie tureckej novinárky zatknutej za urážku prezidenta

Viac ako 20 organizácií žiada prepustenie tureckej novinárky zatknutej za urážku prezidenta Foto: Twitter Sedef Kabaş

Vyše dve desiatky mimovládnych organizácií vyzvali turecké úrady, aby okamžite prepustili novinárku Sedef Kabaş. Tá je skoro dva týždne vo väzbe kvôli obvineniu, že kritickým komentárom v televízii urazila tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Za to jej hrozia až štyri roky väzenia, informujú opozičné médiá. Spoločné vyhlásenie vyzývajúce na prepustenie tureckej novinárky Kabaş podpísala napríklad organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) či medzinárodné združenie spisovateľov PEN International.

Sedef Kabaş, ktorá v 90. rokoch pracovala aj v USA pre americkú stanicu CNN, bola zatknutá 22. januára kvôli komentárom v programe televízie TELE1 z polovice toho istého mesiaca. Novinárka citovala čerkeské príslovie, ktoré hovorí, že "aj vôl môže nájsť cestu do paláca, čo z neho ale nerobí kráľa; z paláca sa ale stane stodola".

Po odvysielaní programu mnoho vládnych úradníkov na sociálnych sieťach kritizovali novinárkin komentár a vtedajší minister spravodlivosti Abdulhamit Gül ho označil za nenávistný a povedal, že "príde odpoveď justície". Prokuratúra neskôr Sedef Kabaş obvinila z urážky prezidenta, za čo jej v Turecku hrozí až štyri roky väzenia. Televízia TELE1 dostala kvôli tejto kauze od Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie pokutu a päťdňový zákaz vysielania.

Od roku 2014, keď sa stal hlavou štátu Erdogan, boli v Turecku za tento čin odsúdené tisíce ľudí. Podľa posledných dostupných údajov začala v roku 2020 turecká prokuratúra pre urážku hlavy štátu stíhať takmer 10 000 ľudí. Odsúdením obžalovaného končí zhruba tretina takýchto procesov. Za Erdoganovho predchodcu Abdullaha Güla boli napríklad v roku 2010 z urážky hlavy štátu obvinení len štyria ľudia.