Severokórejská TV zverejnila video, ako Kim Čong-un chradne tvrdou prácou pre ľud

Severokórejská TV zverejnila video, ako Kim Čong-un chradne tvrdou prácou pre ľud Reprofoto New North Korea film

Vodca KĽDR Kim Čong-un vlani tak namáhavo pracoval pre svoj ľud, až začal "úplne chradnúť". Tvrdí to nový dokument severokórejskej televízie o postavou neveľkom despotovi, ktorého zdravotný stav je opakovane zdrojom mnohých špekulácií, napísal spravodajský server New York Post.

Propagandistické video s názvom Veľký víťazný rok 2021 ukazuje Kima, ako sa snaží zísť po schodoch. Drží si pritom dáždnik a okolo neho pobehujú jeho poradcovia a pobočníci.

"Kim nám ukázal svoju otcovskú stránku tým, že sa húževnato stretával so snehom, dažďom a vetrom, len aby sa mohol ujať osudu národa ako svojich vlastných detí," hovorí rozprávač, zatiaľ čo kamera zaberá provizórne schody na stavenisku, ktoré severokórejský vodca navštívil v auguste.

"Jeho telo úplne chradlo, no on ukázal svoju materskú stránku tým, ako nesmierne trpel a trápil sa, len aby uskutočnil sny svojho ľudu," dodáva dramaticky rozprávač dokumentu, ktorý odvysielala Kórejská ústredná televízia.

Dokument v snahe posilniť kult Kima ukazuje severokórejského vodcu ako jazdí na koni v čase, keď Pchjongjang v roku 2021 čelil "najhorším ťažkostiam" a "výzvam" uprostred pandémie covidu-19.

Video sa však nijako nezaoberá zmenšujúcim sa objemom severokórejského muža číslo jeden. Juhokórejská rozviedka pritom odhaduje, že diktátor schudol až dve desiatky kilogramov.

Keď sa v minulom roku objavili fotky výrazne schudnutého tridsaťsedemročného Kim Čong-una, experti odhadovali jeho pôvodnú váhu na približne 140 kilogramov. To spoločne s jeho častým miznutím z očí verejnosti len posilnilo špekulácie ohľadom jeho zdravotného stavu.