Plustelka spustila hybridné vysielanie HbbTV Českej televízie

Foto: Plustelka Foto: Plustelka

Programy ČT1 a ČT2 sa stávajú interaktívnymi TV stanicami, ktoré okrem štandardného lineárneho vysielania ponúkajú aj interaktívny obsah doplnený aj o prístup k archívu Českej televízie.

 


Hybridná televízia kombinuje televízne vysielanie so širokopásmovým internetom pod štandardom HbbTV - Hybrid Broadcast Broadband TV. Platforma HbbTV zjednocuje výrobcov prijímačov a vysielateľov s cieľom zabezpečiť fungovanie interaktívnych služieb v televízoroch rôznych značiek. Divák nemusí pri kúpe televízoru hľadať, ktorá služba mu bude fungovať a ktorá nie. Univerzálnosť použitia zaručuje logo HbbTV.

Odporúčam aj: Podrobnosti o televíznej platforme Plustelka


Pre využívanie interaktívnych služieb je potrebný televízny prijímač s podporou HbbTV, ktorý je pripojený k internetu. Televízny prijímač prijímajúci základnú ponuku Plustelky (4. multiplex) pri prepnutí na TV stanice ČT1 alebo ČT2 zobrazí v pravej dolnej časti červený štvorček s nápisom ČT menu. Ponuka služieb HbbTV sa aktivuje stlačením červeného tlačítka na diaľkovom ovládači.
Výrobcovia televízorov ponúkajú HbbTV funkcionalitu už v aktuálnych modelových radách pre rok 2013, niektorí z nich ponúkajú upgrade firmware aj starších modelov napr. Samsung televízory z roku 2012.
V blízkom období sa ponuka externých prijímačov Plustelky rozšíri o koncové zariadenia podporujúce aj tento najnovší štandard hybridného vysielania.