Schwarzenegger zverejnil video pre ruských vojakov: Neverte propagande, Rusko je agresor (VIDEO)

Schwarzenegger zverejnil video pre ruských vojakov: Neverte propagande, Rusko je agresor (VIDEO) Reprofoto facebook ATTN:

 Herec Arnold Schwarzenegger zverejnil na sociálnych sieťach niekoľkominútový prejav adresovaný ruským vojakom na Ukrajine. Upozorňuje, že rusko-ukrajinskú vojnu nevyvolal Kyjev, a varuje pred utrpením nevinných ľudí na oboch stranách. Bývalý kulturista a kalifornský guvernér o Rusoch hovorí ako o priateľoch. Nechce vraj, aby dopadli ako jeho otec, ktorý sa ako nacistický vojak počas druhej svetovej vojny zúčastnil obliehania Leningradu (dnešného Petrohradu).

 

"Sú okamihy, keď sa deje niečo také zlé, že sa musíme ozvať," povedala hollywoodska hviezda pôvodom z Rakúska. Schwarzenegger hovoril o tom, akou inšpiráciou pre neho bol v mladosti ruský vzpierač Jurij Vlasov, ao tom, ako odvtedy jeho obdiv k Rusom silnel.

"Sila a vrelosť ruského ľudu ma vždy inšpirovali. A preto dúfam, že mi dovolíte, aby som vám povedal pravdu o vojne na Ukrajine," uviedol 74-ročný herec. "Ukrajina túto vojnu nezačala... Začali ju tí, ktorí sú pri moci v Kremli," pokračoval a pripomenul Valné zhromaždenie OSN, kde zástupcovia 141 krajín sveta podporili rezolúciu odsudzujúcu ruskú inváziu. Hovoril aj o zbombardovanej pôrodnici v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol či o miliónoch ukrajinských utečencov a vyhlásil, že na Ukrajine boli zabité tisíce ruských vojakov.

"Kvôli svojej brutalite je teraz Rusko v izolácii... Na oboch stranách budú trpieť tí, ktorí si to nezaslúžia," povedal Schwarzenegger. Vyzval ruských vojakov, aby nenasadzovali životy v nezmyselnej vojne proti Ukrajincom, s ktorými ich spájajú kultúrne i príbuzenské väzby.

V prejave tiež Schwarzenegger hovoril o svojom otcovi, ktorý bojoval v radoch armády nacistického Nemecka a z druhej svetovej vojny si odniesol zranenia, ktorých následky ho sprevádzali po zvyšok života. "Keď môj otec prišiel do Leningradu, bol úplne naplnený klamstvom svojej vlády. A keď Leningrad upúšťal, bol zlomený, fyzicky aj mentálne," povedal a ruským vojakom odkázal: "Nechcem, aby ste boli zlomení ako môj otec."

Schwarzenegger oslovil aj ruského prezidenta Vladimíra Putina: "Vy ste začali túto vojnu. Vy vediete túto vojnu. Vy môžete túto vojnu zastaviť." Záver videoposolstva patril ruskej verejnosti, ľuďom vyjadrujúcim nesúhlas s vojnou na Ukrajine: "Zatýkajú vás, väznia, bijú. Vy ste moji noví hrdinovia. Máte silu Jurija Vlasova. Máte skutočné ruské srdce."