Rada spustila pohon na telefonické súťaže, prvú pokutu dostala Markíza

Rada spustila pohon na telefonické súťaže, prvú pokutu dostala Markíza

Audiotextové súťaže sa stali pre firmy a televízie dobrým biznisom, prinášajú ich viaceré televízie. Otázky, kvôli ktorým ľudia volajú na spoplatnené audiotextové čísla, sú niekedy úplne nezmyselné.

 

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu na svojom poslednom zasadnutí uložila prvú pokutu za vysielanie audiotextových televíznych súťaží, v ktorých majú diváci riešiť matematické a iné vedomostné úlohy. Pokutu vo výške 16 tisíc eur dostala Markíza – Slovakia za vysielanie Sexy výhry v januári tohto roka a Akčnej výhry na jar na Dajto. Podľa rady televízia porušila ustanovenie zákona, ktoré ukladá povinnosť zabezpečiť čestnosť a slušnosť reklamy a telenákupu. "Relácie obsahovali nejednoznačné, nepresné a nesprávne inštrukcie o spôsobe riešenia zadaných úloh. Pri dodržaní zadania príkladu nebolo možné dospieť k výsledku, ktorý označil vysielateľ v rámci konania pred radou za správny," píše rada.

Napríklad pri jednom z týchto vysielaní po objavení sa obrázku s úlohou moderátorka povedala: „Máme tu jeden taký príklad, ktorý vyzerá celkom zložito, ale pritom je to veľmi jednoduché. Treba spočítať všetky číslice, ktoré vidíte na obrazovke.... Pretože ja mám pre vás 100 eur ... za vyriešenie tohto matematického príkladu.... Nie je to nič ťažké, treba len správne spočítať všetky čísla, ktoré vidíte na obrazovke."

Raz hovorila o spočítaní všetkých číslic, potom čísel na obrazovke, potom o vyrátaní príkladu.

Zadanie príkladu tak, ako bolo uvedené na obrazovke, a následne počas hry upravované moderátorkou nemalo pevné pravidlá, a tak bolo fakticky neriešiteľné.
„Skonštatovali sme, že existuje viacero relácií, ktoré podľa nášho názoru chcú nečestným spôsobom vylákať z ľudí peniaze, a my proti nim musíme zasiahnuť. Zároveň chceme upozorniť občanov, aké riziko predstavuje zapájať sa do hier a súťaží, ktoré tieto relácie ponúkajú," povedal predseda rady Miloš Mistrík.

Na radu prišlo viacero sťažností, tá sa však nemôže zaoberať všetkými. „Rada má kompetenciu prešetrovať len samotný obsah vysielaných súťaží – zadanie úloh, jednoznačnosť ich riešení, uvedenie správnej odpovede a pod. Podnety, v ktorých sa diváci sťažujú, že napriek opakovaným telefonátom neboli prepojení do štúdia, dovolali sa len automatickému telefonickému systému alebo im neúspešné hovory boli spoplatnené neúmerne vysokými sumami, postupuje rada na riešenie Slovenskej obchodnej inšpekcii."

Rada na svojom poslednom zasadnutí začala ďalšie správne konanie a to v súvislosti s Akčnou výhrou na Dajto, prešetrí aj reláciu FOOORMANIA televízie Fooor a súťaže odvysielané na RING TV, programová služba, ktorá vysiela po polnoci na TA3. Vysielateľom hrozí sankcia v rozpätí od 3 319 do 165 969 eur.