Bývalý predseda Rady RTVS vyzýva poslancov, aby pri voľbe šéfa RTVS rešpektovali odporúčania odborníkov a voľba zostala verejnou

Bývalý predseda Rady RTVS vyzýva poslancov, aby pri voľbe šéfa RTVS rešpektovali odporúčania odborníkov a voľba zostala verejnou Foto: NRSR

Bývalý predseda Rady RTVS a v súčasnosti poslanec NR SR Miroslav Kollár vyzval poslankyne a poslancov strán vládnej koalície, aby pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS rešpektovali odporúčania panelu expertov, ktorí si sami zriadili pri Výbore NR SR pre kultúru a médiá. Miroslav Kollár zároveň apeloval na predstaviteľov koalície, aby splnili svoje sľuby o transparentnosti rozhodovania a voľba generálneho riaditeľa RTVS zostala verejnou.

„Voľba riaditeľa RTVS v parlamente, ale aj predchádzajúci model voľby priamo radou majú svoje výhody, aj svoje limity. Ak sa ale vládna koalícia rozhodla preniesť časť svojej zodpovednosti za odborné posúdenie kvalít jednotlivých kandidátov na externý expertný panel, dúfam, že aj rozhodovanie poslancov bude viac odborné ako politické,“ povedal Kollár.

Podľa Kollára poslanci nesmú dopustiť, aby rozhodovanie o šéfovi verejnoprávneho rozhlasu a televízie skončilo ako ideologický súboj. Posudzovať kvality kandidátov optikou liberál/konzervatívec je podľa neho cesta k zlému výberu.

„Absolvoval som už niekoľko volieb riaditeľa STV či neskôr RTVS. Pri každej voľbe to bol súboj odborného a politického prístupu a vždy, keď vyhrala politika, išli verejnoprávne médiá dolu kopcom. Preto veľmi otvorene hovorím, že ja ako poslanec NR SR odporúčania panelu expertov vypočujem, pretože ľudí v ňom rešpektujem, ako odborníkov na médiá verejnej služby,“ vyhlásil predseda strany SPOLU.

Podľa Kollára je extrémne nevhodné, ako sa niektorí kandidáti na post šéfa verejnoprávneho média, ktoré sa zo zákona nesmie viazať na žiadnu ideológiu, politické strany či náboženstvo, snažia votrieť do priazne parlamentnej väčšiny odkazovaním na svoje národno-konzervatívne zmýšľanie.

„Verejnoprávne médiá nesmú slúžiť konkrétnej strane, hnutiu či ideológii. Vyhlásenia o politickej a ideologickej preferencii kandidáta by boli vo väčšine normálnych demokratických krajín diskvalifikujúce. Pevne verím, že sa k takýmto pokusom politizovať verejnoprávne médiá ubránime a ideologickí kandidáti voľbou neprejdú,“ dodal Kollár.

Miroslav Kollár pôsobil v Rade Slovenskej televízie ako člen a predseda v rokoch 2002 – 2008. Neskôr v rokoch 2011 – 2013 pôsobil aj v Rade RTVS ako jej predseda. Aktuálne je poslancom NR SR a predsedom strany SPOLU.