Novým šéfom RTVS bude Ľuboš Machaj, RTVS už v minulosti šéfoval

Novým šéfom RTVS bude Ľuboš Machaj, RTVS už v minulosti šéfoval Foto: RTVS

Dnes poslanci v druhom kole voľby rozhodli, že novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj. Z prítomných 122 poslancov dalo Machajovi hlas 89 poslancov a 29 hlasovalo za Rezníka. Doterajšiemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi končí funkčné obdobie 1. augusta.

Do druhého kola postúpili Rezník a Machaj. Za Machaja v prvom kole hlasovali poslanci OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina, strana SaS hlasovala za Tibora Búzu. Po prvej voľbe prešla SaS tiež k Machajovi. „Napriek tomu, že naším favoritom bol Tibor Búza, rešpektujeme, že do druhého kola postúpil Ľuboš Machaj a Jaroslav Rezník. Keďže sa stotožňujeme so závermi poradnej komisie, v druhom kole podporíme Ľuboša Machaja. Želáme si zmenu vo vedení RTVS, pretože potrebujeme kvalitné spravodajstvo spĺňajúce najvyššie štandardy. Veríme, že pán Machaj naše očakávania naplní,“ povedal poslanec za SaS Roman Foltin.

Samotnej voľbe predchádzalo verejné vypočutie kandidátov aj pred komisiou odborníkov. Tá za vhodných kandidátov poslancom odporučila Búzu a Machaja. Za prijateľných označila Ivana Goliana a Petra Badača. Rezníka spolu s trojicou ďalších zaradila do kategórie neodporúčaných kandidátov.

Nový riaditeľ je v osobnom bankrote

Po prvom kole voľby denník SME priniesol informáciu, že Ľuboš Machaj je v osobnom bankrote pre dlžoby z čias Twistu. Išlo o pôžičku v hodnote niekoľkých miliónov korún, tvrdí Machaj s tým, že presnú sumu si už nepamätá. Za pôžičku ručil vlastným majetkom a vzniknuté dlhy sa pred dvoma rokmi rozhodol riešiť osobným bankrotom, pretože sa celý proces podľa neho naťahoval takmer desať rokov. "Proces je tesne pred ukončením, musí už len rozhodnúť súd, či akceptuje poslednú vec," povedal Machaj pre SME.
Poslanci hlasovali za Machaja napriek informácií o bankrote. "Pán Machaj patril medzi zakladateľov Rádia Twist, ktoré bolo počas mečiarovskej éry ostrovom slobodnej a nezávislej žurnalistiky. V snahe o záchranu tohto dôležitého médiá sa zaručil aj svojim majetkom, v dôsledku čoho mu vznikol dlh," povedal pre SME Michal Šipoš z OĽaNO.

Odporúčame aj: Prečo odborná komisia neodporúčala Rezníka ale Machaja áno?

"Rozumiem otázkam o osobnom bankrote a za seba odpovedám, že si nemyslím, že je to dobrá vizitka. Aj preto sme mali iného kandidáta. Ak si však mám vybrať medzi Rezníkovým proruským ovplyvňovaním spravodajstva aj v čase vojny, bojom so slušnými novinármi namiesto ich uznania alebo niektoré nepochopiteľné personálne nominácie a osobnými problémami pána Machaja, vyberám si pána Machaja aj napriek tomu, že nie je ideálny," povedala Jana Bittó Cigániková zo SaS.

Kto je Ľuboš Machaj

Ľuboš Machaj (1954) absolvoval štúdium na Katedre estetickej výchovy a slovenčiny FiF UK. Začínal v Československom rozhlase ako moderátor a redaktor relácie Pozor, zákruta! a dramaturg rozprávkových hier. Má za sebou viac ako 100 rozprávkových hier, z ktorých mnohé získali ocenenia. V rokoch 1990 -1993 bol riaditeľom Bibiany - medzinárodného domu umenia pre deti. V roku 1993 sa stal spolumajiteľom rádia Twist, kde 10 rokov pôsobil ako programový riaditeľ. V roku 2003 odišiel do STV, kde vytvoril koncepciu relácie METRO - programu o alternatívnej hudbe a kultúre, a stal sa šéfdramaturgom Dvojky.

Machaj v roku 2006 kandidoval za riaditeľa Slovenského rozhlasu, hoci bol hlavným protikandidátom Jaroslava Rezníka vo voľbe, nakoniec vyhrala Miloslava Zemková. Do rozhlasu prišla však hneď s Machajom, stal sa programovým riaditeľom rozhlasu. Keď sa Miloslava Zemková stala šéfkou RTVS, bol vo vedení tiež - mal najprv na starosti program RTVS, potom rozhlasu.

V rokoch 2006 až 20013 bol programovým riaditeľom Slovenského rozhlasu. Po zlúčení verejnoprávneho rozhlasu a televízie bol približne rok riaditeľom oboch inštitúcií. 

Po príchode Václava Miku do vedenia RTVS z pozície programového riaditeľa odstúpil a ostal v rozhlase. Pôsobil na pozícii dramaturga, pripravoval vysielanie internetového rádia Pyramída, v Rádiu Slovensko nedeľnú reláciu Bola raz jedna povesť a ďalšie relácie.