Markíza reaguje na pochybnosti o férovosti hlasovania v Na telo

Markíza reaguje na pochybnosti o férovosti hlasovania v Na telo Ilustr. foto: Markíza

"Hlasovanie divákov v televíznych diskusiách má zmysel, len keď je férové. Nie také, že vaše hlasy skončia napríklad u smeráka Blahu. Aj preto píšem generálnemu riaditeľovi Markízy a som zvedavá, ako to dopadne napríklad dnes. Majte krásnu nedeľu- a držte palce!" napísala na sociálnej sieti podpredsedníčka vlády Veronika Remišová, ktorá bola začiatkom októbra diskutovať v relácii Na telo.

Predsedníčka Za ľudí má pochybnosti o férovosti hlasovania. „Po poslednej relácii v televízii Markíza ste mi mnohí písali, že ste ma chceli hlasovaním podporiť, ale nešlo to, pretože vám ukázalo, že ste už hlasovali za Smeráka Blahu,“ povedala vo videu Remišová. Od generálneho riaditeľa v liste žiadala preveriť hlasovanie.

Televízia Markíza zverejnila stanovisko, v ktorom reaguje na výhrady k hlasovaniu, predsedníčku Za ľudí v ňom priamo nemenuje. „Dôrazne sa ohradzujeme voči medializovaným tvrdeniam, že divácke hlasovanie v politickej diskusnej relácii Na telo je neférové alebo zmanipulované. Náš systém hlasovania je plne funkčný, technicky dôsledne zabezpečený proti zneužitiu a výsledky ankety každý týždeň odzrkadľujú daň hlasovanie, aj keď sú pre niekoho možno menej príjemné. Z jednej IP adresy je možné zaslať vždy iba jeden hlas, čo je štandardná ochrana takéhoto typu online ankiet. Hlasovanie je tiež technicky ošetrené proti robotom či opakovanému hlasovaniu z rovnakého internetového prehliadača,“ píše v stanovisku Markíza.

Do budúcna televízia uvažuje aj o implementovaní SMS verifikácie každého jedného odovzdaného hlasu, aby tak zamedzila akýmkoľvek špekuláciám. „Vylučujeme tiež možnosť, že by v ankete bolo technicky znemožnené hlasovať za niektorého z diskutujúcich. Takéto obvinenia preto považujeme za absolútne neopodstatnené a poškodzujúce našu dobrú povesť,“ dodáva Markíza.

Už pred rokmi sa objavili pochybnosti o férovosti hlasovania.

Podrobnosti: Hlasovaniu v relácii Na telo neverím
                     Markíza po manipuláciách ruší hlasovanie v Na telo

 Markíza popisuje, ako dnes funguje anketa Na telo:

Hlasovanie v ankete Na telo, ktoré diváci vidia na televíznej obrazovke a na webe tvnoviny.sk počas živého vysielania relácie, prebieha len počas jej trvania. Hlasovať diváci môžu od začiatku relácie a hlasovanie televízia ukončuje a archivuje vždy na jej konci. Hlasovanie v ankete Na telo je automatizované, plne funkčné a prísne kontrolované. Televízia Markíza využíva v každej ankete relácie niekoľko konkrétnych overení a spoľahlivé ochrany odovzdávania hlasov, aby zamedzila manipulácii výsledkov v prospech ktoréhokoľvek z diskutujúcich formou opakovaného hlasovania. Výsledky hlasovania tak reálne a spoľahlivo odzrkadľujú mienku divákov relácie Na telo. V ojedinelých prípadoch sa môže stať, že nebudete mať možnosť zahlasovať z dôvodu, že poskytovateľ Vášho internetového pripojenia zdieľa toto pripojenie s viacerými klientmi a niektorý z nich už zahlasoval pred Vami. Takýto technický stav je spôsobený na strane poskytovateľa internetového pripojenia a televízia Markíza naň nemá dosah. V takom prípade odporúčame využiť možnosť iného pripojenia na internet, napríklad mobilného.