Upútavky na dokument o Harrym a Meghan čelia kritike, že sú zavádzajúce (VIDEO)

Upútavky na dokument o Harrym a Meghan čelia kritike, že sú zavádzajúce (VIDEO)

Dve upútavky na nový dokumentárny seriál o živote britského princa Harryho a jeho manželky Meghan čelia kritike. Podľa britských médií v nich boli použité zábery a fotografie, ktoré sú zavádzajúce. Informoval o tom spravodajský server BBC News. Prvé tri diely seriálu budú k dispozícii vo štvrtok.

V upútavkach sa dajú vidieť archívne zábery a fotografie, na ktorých Harry a Meghan hovoria o tom, ako ich kráľovská rodina odsunula na vedľajšiu koľaj a ako ich prenasledujú médiá. Najmenej tri takéto klipy však zrejme boli zhotovené pri udalostiach, ktoré s párom nemali nič spoločné.

Spoločnosť Netflix ani produkčná spoločnosť Harryho a Meghan s názvom Archewell sa k obvineniu nevyjadrili.

BBC dala dokopy päť príkladov, kedy v ukážkach boli použité zábery pochádzajúce z udalostí nesúvisiacich s Meghan a Harrym.

V prvom traileri sa objavia fotografie paparazziov, tesne pred záberom, kde Harry hovorí, že "musel urobiť všetko, čo bolo v jeho silách, aby ochránil svoju rodinu". V skutočnosti však bola fotografia urobená na premiére Harryho Pottera, päť rokov predtým, než sa vojvoda a vojvodkyňa zoznámili. Snímka fotografov je prvá, ktorá sa objaví pri vyhľadávaní slova "paparazzi" na webe agentúry Alamy. Spoločnosť uvádza, že bola zhotovená 7. júla 2011 - v deň londýnskej premiéry filmu Harry Potter a Dary smrti: Časť 2.

Záber v druhej upútavke, ktorý zrejme ilustruje prenasledovanie páru fotografov, bol v skutočnosti urobený, keď sa bývalá modelka Katie Priceová dostavila na súd v decembri minulého roka kvôli obvineniu z konania pod vplyvom alkoholu. Uviedli to servery Sky News či LBC. Podľa ich analýzy zábery boli prevrátené horizontálne, takže fotografi, ktorí v skutočnosti stáli vľavo, sú v upútavke obrátení doprava.

V jednej časti druhej upútavky sú aj zábery reportérov, fotografov a kameramanov, ktorí dvojicu zjavne prenasledujú. Tlačenica však nebola zameraná na kráľovský pár, ale na bývalého právnika amerického prezidenta Donalda Trumpa Michaela Cohena, upozornili denníky Daily Mirror alebo Daily Mail.

Na jednom zábere sú Harry a Meghan snímaní zhora, zatiaľ čo Harry v pozadí hovorí o tom, ako kráľovská rodina vypúšťa historky médiám. Redaktor denníka Evening Standard Robert Jobson uviedol, že tieto snímky neboli zhotovené invazívne, ale po dohode s vybranými fotografmi.

Pár tiež čelí kritike, že snímka kráľovskej rodiny na balkóne Buckinghamského paláca bola orezaná tak, aby naznačovala, že manželia zostali na okraji, zatiaľ čo v skutočnosti boli v popredí a uprostred.