RTVS už nespolupracuje s Marekom Vagovičom, Pod povrchom končí

RTVS už nespolupracuje s Marekom Vagovičom, Pod povrchom končí Reprofoto RTVS

Novinár Marek Vagovič, ktorý mal na Jednotke vlastnú diskusnú reláciu Pod povrchom, v RTVS po dvoch mesiacoch skončil. S RTVS sa nedohodol na ďalšej spolupráci. Relácia mala veľmi nízku sledovanosť, vedenie ju plánovalo presunúť na spravodajskú :24. Vagovič s presunom nesúhlasil, napísal o strate podpory zo strany vedenia RTVS aj o stopke hosťa, čo vedenie rezolútne odmieta: "Vagovičovi nikdy nikto nezakázal žiadneho hosťa."

RTVS už nebude vysielať reláciu Pod povrchom. Zmluva medzi RTVS a Vagovičom bola podpísaná do konca roka 2022. RTVS sa na pokračovaní s Vagovičom nedohodla.  "Vzhľadom na to, že relácia na Jednotke nedosahovala očakávaný výkon v rámci sledovanosti a ani mediálnej odozvy, jej pokračovanie bolo naplánované v premiére v programovej štruktúre RTVS :24, ktorá je plnohodnotným spravodajským okruhom RTVS a následne aj v repríze na Jednotke,“ píše v stanovisku RTVS.

Pod povrchom divákov nezaujala. Jej sledovanosť bola nízka. Napríklad vydanie z 8. decembra malo podľa informácií Omediach.com v skupine 12+ Shr 4,4% a 58 tisíc divákov. Diskusná relácia Na hrane, ktorá sa v rovnakom čase vysielala na JOJ, mala Shr 23% a 335 tisíc divákov, čo je veľký rozdiel. O týždeň neskôr 15. decembra malo Pod povrchom už len 28 tisíc divákov, pre porovnanie JOJkárske Na hrane malo v ten deň 300 tisíc divákov. (dáta z PMT/KANTAR MEDIA)

Marek Vagovič posledný deň v roku na Facebooku oznámil, že končí ako moderátor relácie Pod povrchom. Napísal, že po odvysielaní rozhovoru s Františkom Imreczem už necítil podporu vedenia a že v decembri nemohol odvysielať rozhovor so šéfkou tímu Gorila Martinou Babacsovou. „Martinu Babacsovú som „lámal“ ešte dlhšie ako Imreczeho, dokopy zhruba tri roky. Nakoniec sa to predsa len podarilo, čo som s radosťou oznámil kompetentným v RTVS, ktorí najskôr nijako nenamietali. Asi po dvoch dňoch však prišla stopka, respektíve odkaz, že teraz (rozumej v polovici decembra) sa rozhovor neodvysiela. Keď som sa pýtal na dôvody, vypočul som si „argument“, ktorý pre zmenu paralyzoval mňa. „Po Imreczem by to bola ďalšia provokácia smerom k Rade RTVS, ktorá by nám nemusela schváliť rozpočet.“ S odsunutím rozhovoru na neskôr (cca polovicu januára) nesúhlasila ani Babacsová, čo bolo pochopiteľné,“ napísal Vagovič.

Vedenie RTVS s tým nesúhlasí. „Marekovi Vagovičovi nikdy nikto nezakázal žiadneho hosťa, ale v prípade šéfky tímu Gorila žiadal zmenu už plánovaných a dohodnutých hostí v čase adventu, ktorých sám navrhol. Návrhom RTVS bolo odvysielať tento rozhovor v prvom januárovom vydaní relácie. Marek Vagovič RTVS následne informoval, že rozhovor so šéfkou tímu Gorila urobí pre denník Postoj,“ povedal v stanovisku RTVS riaditeľ sekcie programových služieb RTVS Vincent Štofaník.

Odporúčame aj: Polícia poskytla Vagovičovi do reklamy 5 príslušníkov NAKA a dve autá. Zmluvu s ním neuzavreli

Rada RTVS kritizovala reláciu za to, že sa odkláňala od dramaturgického zámeru relácia Pod povrchom, ktorým mali byť rozhovory s významnými osobnosťami spoločenského života. Podľa členov rady však Imrecze takou osobou určite nie je.

„Televízii som zároveň oznámil, že som ochotný pokračovať len pod jednou podmienkou: že mi bude nielen ústne, ale aj písomne garantovaná úplná autorská sloboda a nezávislosť pri výbere tém a hostí Pod povrchom. Nič také sa však nestalo, naopak: RTVS zhodila moju požiadavku zo stola s tým, že ak si s dramaturgičkou relácie myslíme, že sme bohovia, máme ju robiť na vlastnom webe, lebo televízia je zodpovedná za to, čo odvysiela… Následne som sa dozvedel, že od januára presúvajú reláciu na kanál 24, ktorý má rádovo nižší zásah ako prvý okruh. Pôvodná dohoda pritom bola, že od Nového roka bude pokračovať na Jednotke v oveľa lepšom čase…,“ napísal ďalej Vagovič.

„Marek Vagovič od RTVS dostal serióznu a korektnú ponuku. Za rovnakých výrobných aj finančných podmienok a s rovnakým obsahovým zameraním relácie tak, ako bola z jeho strany ponúknutá cez centrálny register námetov RTVS. Je však plne v kompetencii RTVS a jej programových pracovníkov rozhodovať o tom, na ktorej programovej službe sa bude relácia, vzhľadom na jej výkon a obsah, vysielať,“ vyjadril sa riaditeľ sekcie programových služieb STV Vincent Štofaník.

"Je potrebné zdôrazniť, že RTVS ako verejnoprávne médium, ale najmä tak, ako každý vysielateľ, nesie zodpovednosť za vysielaný obsah, ktorý musí spĺňať nároky na objektivitu, vyváženosť a nestrannosť. Z tohto dôvodu RTVS nemohla akceptovať požiadavky pána Vagoviča o absolútnej slobode pri výbere tém a hostí. Ide o verejnoprávny priestor, chránený zákonom, ktorý musí zaručovať práva všetkým. Aj napriek tomu k zákazom, ktoré pán Vagovič spomína, nikdy nedošlo. RTVS z pozície verejnoprávneho vysielateľa musí zabezpečiť výber hostí tak, aby spĺňala pravidlá vyplývajúce zo zákona. To sa týka zvlášť „živých káuz,“ kde ešte nepadol rozsudok o vine či nevine. RTVS rešpektuje rozhodnutie Mareka Vagoviča, odmieta však akúkoľvek politizáciu tejto témy," píše RTVS v svojom stanovisku.

„Som presvedčený, že RTVS má mať odvahu odkrývať aj pre niektoré elity nepríjemné kauzy. Musí však dodržiavať princípy, ktoré stanovuje legislatíva a vnútorné normy.  Mrzí ma, že pán Vagovič na túto možnosť rezignoval, ale je to, samozrejme, jeho rozhodnutie,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.