Spevák Rod Stewart zavolal do televízie a v živom vysielaní kritizoval zdravotníctvo (VIDEO)

Spevák Rod Stewart zavolal do televízie a v živom vysielaní kritizoval zdravotníctvo (VIDEO) Reprofoto youtube Rod Stewart

Britský spevák Rod Stewart zavolal do kontaktného programu televízie Sky News, aby skritizoval stav britského zdravotníctva. Zároveň oznámil, že by chcel venovať peniaze na „10 alebo 20“ rádiologických vyšetrení.

Sir Rod Stewart sa zapojil do kontaktného programu s ponukou darovania peňazí po tom, čo si vypočul príbehy ostatných ľudí o neblahých skúsenostiach so štátnym zdravotníckym systémom NHS. Podľa speváka je "smiešne", ako dlho musia ľudia čakať na nevyhnutné snímky a liečbu.

"Ja osobne som bol dlho toryom (konzervatívcom), ale myslím si, že táto vláda by teraz mala odstúpiť a odovzdať to Labouristickej strane, toto je srdcervúce," povedal 78-ročný Stewart. "Za celé tie roky v tejto krajine som to nevidel tak zle. Zmeňme túto zatratenú vládu," uľavil si rocker. Dodal, že by rád daroval peniaze na zaplatenie 10 až 20 rádiologických vyšetrení. Zveril sa pritom so svojou vlastnou skúsenosťou s prázdnou súkromnou rádiologickou klinikou, kam chodí na každoročné vyšetrenie.

"Ľudia umierajú, pretože sa nemôžu dostať na vyšetrenie," povedal Stewart, ktorý tiež vyjadril podporu zdravotným sestrám štrajkujúcim za zvýšenie platov. Zdravotníctvo podľa neho potrebuje obnovu a miliardy libier.

V roku 2019 Stewart prezradil, že tri roky tajne bojoval s rakovinou prostaty, ale porazil ju, pretože ju zachytil včas.

Britské verejné zdravotníctvo sa v posledných mesiacoch ocitlo v bezprecedentnej kríze. Milióny pacientov čakajú na prijatie v nemocniciach, neúmerne dlho trvá aj preberanie naliehavých prípadov. V decembri napríklad na pohotovostné ošetrenie muselo v Anglicku dlhšie ako 12 hodín čakať 54 000 ľudí. Na príchod sanitky museli ľudia s problémami, ako je infarkt alebo mŕtvica, v decembri čakať v priemere dlhšie ako 90 minút.