RTVS zverila účtovníctvo a dane do rúk firmám blízkym Smeru

RTVS zverila účtovníctvo a dane do rúk firmám blízkym Smeru

Šéf RTVS Václav Mika podpísal 11. októbra zmluvu o zabezpečení overovania účtovníctva a účtovnej závierky a daňového poradenstva so spoločnosťou BDR, ktorú spoluvlastní Ivan Kiňo s rodinou. Subdodávateľom je firma, v ktorej len donedávna pôsobil novozvolený podpredseda NKÚ Igor Šulaj. Zákazka je na viac ako 100 tisíc eur. Ide o obnovenie zmluvneho kontraktu Štefana Nižňanského z roku 2010.

 

 

"Išlo o platnú zmluvu, ktorá bola výsledkom verejného obstarávania ešte z roku 2010 a zakladala opciu na budúcu spoluprácu," povedal pre Omédiách.com Václav Mika.

Kiňo je bývalý poslanec za HZDS, ktorého médiá spájali so Smerom a pripisovali mu úlohu človeka v pozadí Smeru, čo on odmietal.
Predmetom zmluvy RTVS a spoločnosti BDR, v ktorej je okrem Kiňa aj viacero jeho príbuzných, je vykonanie priebežného a záverečného auditu účtovnej závierky a zabezpečenie daňového a účtovného poradenstva za roky 2013, 2014 a 2015. Dohodnutá cena je na 90 tisíc eur bez DPH.

Súčasťou zmluvy je subdodávateľský záväzok o poradenstve s komanditnou spoločnosťou DANTAS, ktorá má zabezpečiť poradenstvo a vypracovanie a odovzdanie daňového priznania za roky 2013-15. Podľa obchodného registra zverejneného na internete jej spoločníkom je Igor Šulaj, dnešný podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu.

Šulaj stál pri zakladaní Smeru. Bol Ficov tieňový minister financií a neskôr šéf Daňového riaditeľstva. Po niekoľkoročnej odmlke sa pred niekoľkými týždňami stal podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu. Ten kontroluje okrem štátnych inštitúcií aj verejnoprávne - teda aj RTVS.

Cena za vypracovanie daňového priznania za roky 2013-15 je dohodnutá v celkovej sume 18.000,- EUR bez DPH. Cena za účtovné a daňové poradenstvo je 50,- EUR bez DPH za hodinu maximálne do výšky 6.000,- Eur bez DPH.

„Igor Šulaj po zvolení na funkciu podpredsedu NKÚ národnou radou, v zmysle zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, sa k 12. 9. 2013 vzdal postu prokuristu spoločnosti DANTAS. Tým vykonal zákonom stanovený právny úkon smerujúci k skončeniu uvedenej funkcie," odpísala na otázky Omédiách.com Iveta Bieliková, riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ.

RTVS (ešte ako STV) uzavrela prvú zmluvu na podobné služby s BDT v októbri 2010, teda keď ju viedol riaditeľ z čias prvej Ficovej vláda Štefan Nižňanský. Oznámenie o vyhlásení verejnej súťaže obsahovalo informáciu o opcii použitím rokovacieho konania bez zverejnenia. "Nová zmluva (podpísaná v októbri 2013) bola uzatvorená na základe využitia uvedenej opcie, postupom rokovacieho konania bez zverejnenia, išlo len o predĺženie spolupráce s už zazmluvnenou firmou," povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS Juraj Kadáš. 

Podľa neho opcia na predĺženie zmluvy bola využitá ešte pred nástupom Šulaja do funkcie podpredsedu NKÚ. "Generálny riaditeľ RTVS nemôže mať vopred vedomosť o tom, či prípadné kontroly zo strany NKÚ budú nezávislé a objektívne. Sú to práve kontrolóri NKÚ a pribraté osoby, ktoré majú povinnosť oznamovať skutočnosti zakladajúce pochybnosti o nezaujatosti. Námietku nezaujatosti prebiehajúcej alebo už vykonanej kontroly môže vzniesť aj kontrolovaný subjekt, ale nie je možné tieto skutočnosti predpovedať do budúcnosti," odpovedal Kadáš na otázky súvisiace s kontrolami NKÚ, ak jeho podpredseda mal záväzky v RTVS.