Zamestnanci RTVS ohlásili výstražný štrajk spojený s pochodom cez Bratislavu

Zamestnanci RTVS ohlásili výstražný štrajk spojený s pochodom cez Bratislavu Ilustr. foto: Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť

V pondelok 10. 6. idú nespokojní zamestnanci a spolupracovníci RTVS do štrajku. Cieľom štrajku je stiahnutie sporného návrhu zákona o STVR. "Tento návrh zákona a výroky, ktoré ho sprevádzajú, porušujú naše ústavné právo na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky. ... Pôjde o ústavný štrajk, budeme preto postupovať striktne podľa platnej Ústavy SR,“ píše Štrajkový výbor. Pôjde o prvý štrajk v histórii RTVS.

„Počas trvania prvého výstražného štrajku zamestnancov a spolupracovníkov prerušíme prácu na tri hodiny. Do vysielania RTVS vstupovať nebudeme. Štrajk sa uskutoční formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33,“ oznámili nespokojní zamestnanci a spolupracovníci RTVS. Zároveň pozvali verejnosť na protestné zhromaždenie, ktoré sa začne na Námestí SNP o 12:30, kde bude aj cieľ ich pochodu pred budovou Šimkovičovej ministerstvom kultúry, ktoré pripravilo kontroverzný zákon o novej Slovenskej televízii a rozhlase.

Odporúčame aj: Ľuboš Machaj reaguje na štrajk a pochod zamestnancov RTVS

Na zhromaždení zaznejú požiadavky štrajkového výboru a vystúpia tiež osobnosti, ktoré za slobodu slova a demokratické hodnoty bojovali v minulosti. „Odkaz Novembra ´89 si nestačí každoročne pripomínať. Keď sú sloboda a demokracia ohrozené, musíme o ne opätovne bojovať.“

Už o pár dní bude parlament v druhom čítaní rokovať o zákone o STVR. „Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád. Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Táto situácia postaví pred neriešiteľné etické dilemy pri každodennom fungovaní inštitúcie aj ostatné profesie, vrátane výrobných a vysielacích zložiek. Podobnú skúsenosť už máme z minulosti,“ píše Štrajkový výbor.

Podľa nich sa dá ľahko odhadnúť, aká je motivácia týchto radikálnych krokov a čo nás všetkých čaká. Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko na stretnutí fanúšikov dezinformačnej platformy InfoVojna minulý víkend oznámil očakávaný harmonogram schválenia zákona, vymenovania novej Rady STVR a nového riaditeľa STVR.

Roman Michelko, kedysi pracujúci aj ako šéfredaktor spravodajstva promečiarovského nitrianskeho rádia Hviezda FM za radostného potlesku prítomných uviedol, že „v septembri už Jančkárku a Makaru na obrazovkách STVR neuvidíme.“ Politik verejne oznámil, kto vo verejnoprávnej, resp. „štátnej“ televíznej a rozhlasovej inštitúcii príde o prácu.

"Sú dôvodné obavy, že v štruktúrach STVR sa objavia ľudia, ktorí tu už pôsobili a ich najväčšou starosťou bolo, aby sa vysielanie verejnoprávnej inštitúcie nedotklo záujmov vládnucich politikov. Sú dôvodné obavy, že politici budú rozhodovať o personálnych otázkach v STVR. Také niečo nemá v Európskej únii, snáď s výnimkou Maďarska, obdobu," upozorňuje Štrajkový výbor.