Poľský minister kultúry oznámil likvidáciu verejnoprávnych médií

Poľský minister kultúry oznámil likvidáciu verejnoprávnych médií Ilustr. foto: TVP

Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz rozhodol o likvidácii poľskej verejnoprávnej televízie TVP, verejnoprávneho rozhlasu PR a štátnej tlačovej agentúry PAP. Svoje rozhodnutie vo vyhlásení označil za reakciu na veto zákona o rozpočte na budúci rok, ktoré pred Vianocami vydal poľský prezident Andrzej Duda práve kvôli konfliktu o verejnoprávne médiá.

"Za súčasnej situácie toto opatrenie umožní zabezpečiť ďalšie fungovanie týchto spoločností, vykonať v nich potrebnú reštrukturalizáciu a zabrániť prepúšťaniu zamestnancov uvedených spoločností z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov," napísal Sienkiewicz a dodal, že likvidačný status môže vlastník spoločností, teda štát, kedykoľvek odvolať.

Vlády v Poľsku sa tento mesiac ujala proeurópska koalícia na čele s premiérom Donaldom Tuskom a začala revíziu verejnoprávnych a štátnych mediálnych inštitúcií, ktoré sa podľa kritikov za osemročného pôsobenia predchádzajúcej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) stali nástrojom propagandy, píše agentúra. Rovnako sa vyjadrovali analytici a občianskoprávni aktivisti, podľa ktorých napríklad TVP neposkytovala neutrálne spravodajstvo.

Nový minister kultúry okrem iného minulý týždeň menoval nové vedenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu a štátnej tlačovej agentúry PAP. Kabinet tiež stiahol z vysielania spravodajský kanál TVP Info. Vláda tieto kroky zdôvodnila snahou obnoviť nestrannosť verejnoprávnych médií.

Zmeny sa stretli so silným odporom PiS, podľa ktorej vláda pri ich presadzovaní obišla bežné parlamentné postupy. Strana tvrdí, že odstránenie konzervatívnych hlasov poškodzuje pluralitu médií, čo Tuskova vláda odmieta.

Duda kvôli postupu kabinetu 23. decembra vetoval zákon o rozpočte na budúci rok, ktorý počítal s vyčlenením troch miliárd zlotých pre verejnoprávne médiá. Podľa PAP prezident Sejmu, dolnej komore poľského parlamentu, predložil vlastný návrh zákona, ktorý zahŕňa okrem iného zvýšenie učiteľských platov.

Dudov poradca Marcin Mastalerek Tusku vládu v reakcii na rozhodnutie o likvidácii verejnoprávnych médií označil za "typického agresora".