Prevzatie verejnoprávnej poľskej televízie sa ďalej komplikuje

Prevzatie verejnoprávnej poľskej televízie sa ďalej komplikuje Ilustr. foto: TVP

Plán novej poľskej vlády na zmeny vo verejnoprávnej televízii TVP sa komplikuje. Príslušný súd totiž odmietol vpísať do registra nové vedenie spoločnosti, ktoré vymenoval minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz. Ministerstvo kultúry vzápätí uviedlo, že rozhodnutie súdu nenadobudlo právoplatnosť a že sa proti nemu možno odvolať. Podľa ministerstva je všetka činnosť nového vedenia TVP v súlade so zákonmi, uviedol server Money.pl.

"Rozhodnutie súdneho orgánu sa netýka začatia likvidácie. Spoločnosť TVP je teraz v likvidácii a riadi ju menovaný likvidátor. Platí rozhodnutie valného zhromaždenia akcionárov spoločnosti, v ktorej 100 percent akcií reprezentuje v mene štátnej pokladnice minister kultúry. Vymenovanie dozornej rady TVP naďalej platí a všetka činnosť novej rady plne zodpovedá zákonom," uviedlo ministerstvo podľa portálu.

Iný názor má prezident Andrzej Duda, spojenec teraz opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá počas svojich vlád v uplynulých ôsmich rokoch verejnoprávne médiá ovládala. "Dnes bola potvrdená nezákonnosť rokovania ministra Bartlomieja Sienkiewicza," okomentoval pred novinármi odmietnutie vpísať do súdneho registra nové vedenie TVP.

Duda je presvedčený, že ministrova snaha vymeniť vedenie verejnoprávnych médií bola "šokujúcim porušením ústavy a zákonov"; opäť však podľa komentátorov neuviedol konkrétne ustanovenia, ktoré podľa jeho názoru minister porušil. Zdôraznil, že minister nemôže konať len na základe obyčajného uznesenia Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, v ktorej PiS v októbrových voľbách stratila väčšinu.

Nový Sejm 19. decembra prijal väčšinou hlasov novej vládnej koalície uznesenie o obnove nestrannosti verejnoprávnych médií. Vládny tábor ale argumentuje, že minister konal na základe nálezu ústavného súdu z roku 2016 a obchodného práva.

Súd podľa serveru Wirtualna Polska odmietol návrh vpísať do súdneho registra nové vedenie TVP, s odôvodnením, že vedenie stanice má menovať mediálna rada, vytvorená a obsadená v ére vlád PiS.

Niektorí experti sa však podľa portálu domnievajú, že sám návrh na zápis do súdneho registra, podaný v decembri, už nie je aktuálny, pretože minister Sienkiewicz medzitým nariadil formálnu likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu aj štátnej agentúry PAP.

Výsledkom je momentálna "dvojvláda" v TVP, kedy logo stanice využíva ako likvidátor Daniel Gorgosz, tak šéf TVP Michal Adamczyk, menovaný mediálnou radou, dodal Money.pl.