Soukupova TV Barrandov dlhuje skoro miliardu korún, získala ochranu pred veriteľmi

Soukupova TV Barrandov dlhuje skoro miliardu korún, získala ochranu pred veriteľmi Ilustr. foto: TV Barrandov

Skoro miliardu korún dlhuje v ČR firma Barrandov Televizní Studio podnikateľa Jaromíra Soukupa. Vyplýva to z údajov zverejnených v insolvenčnom registri. Mestský súd v Prahe v pondelok vyhlásil na návrh firmy tzv. moratórium na majetok dlžníka, ktoré má chrániť spoločnosť pred veriteľmi. Ochrana platí tri mesiace, čo má podľa súdu poskytnúť firme čas na prípravu reorganizácie.

Barrandov Televízne Studio oznámilo v návrhu moratória, že má záväzky za viac ako 991 miliónov korún. S moratóriom podľa firmy súhlasia veritelia stojaci za nadpolovičnou väčšinou záväzkov. Na vyhlásenie moratória upozornil server iROZHLAS.cz, podľa ktorého Soukup žiada ochranu predovšetkým pred firmou Knowlimits Group, ktorá už svoje pohľadávky začala vymáhať pomocou exekútorov.

Súkup v návrhu moratória píše, že už skôr dosiahol vyhlásenie individuálnych moratórií, teda ochrany pred konkrétnymi veriteľmi, a to pred firmami Knowlimits Group a Barrandov Studio. Podmienkou tejto ochrany bolo začatie preventívnej reštrukturalizácie do 14. februára. Podľa Soukupa ale nakoniec začatie reštrukturalizácie nebolo možné, pretože sa nepodarilo odložiť splatnosť niektorých záväzkov a firma sa dostala do platobnej neschopnosti. Preto požiadala o trojmesačnú ochranu pred všetkými veriteľmi.

Barrandov Televizní Studio teraz podľa návrhu plánuje podať konkurzný návrh spojený s návrhom na povolenie reorganizácie. "V tejto chvíli (firma) zostavuje reorganizačný plán, ktorý zamýšľa predložiť veriteľom na hlasovanie ešte pred začatím konkurzného konania," uvádza v návrhu Soukup. Firma predpokladá, že plán predloží veriteľom pred vypršaním trojmesačnej ochrany.

Kanály televízie Barrandov kvôli dlhom za energie 20. januára zhruba deväť hodín nevysielali po odpojení od dodávky prúdu. Vysielanie obnovili po napojení prevádzok televízie na dieselové agregáty. Spolumajiteľ Barrandova Jan Čermák vtedy českému Deníku N povedal, že televízia dlhovala dodávateľovi energií.

Vlani na jeseň získal polovičný podiel v spoločnosti Empresa Media, ktorá vlastní aj Barrandov Televízne Studio či vydáva časopisy Týždeň a Inštinkt, od Soukupa podnikateľ Jan Čermák. Jediným členom predstavenstva firmy Barrandov Televizní Studio je podľa obchodného registra ďalej Soukup. Empresa Media má podľa skorších informácií aj dlhy rádovo stoviek miliónov.