Novinári z RTVS si prelepili ústa čiernou páskou (VIDEO)

Novinári z RTVS si prelepili ústa čiernou páskou (VIDEO) Reprofoto facebook Marta Jančkárová

„Chceme slobodne informovať a záleží nám aj na vašom slobodnom prístupe k informáciám. Nechceme sa nechať umlčať, ale hrozí to,“ hovorí moderátorka Sobotných dialógov Marta Jančkárová, ktorá si, podobne ako mnoho jej ďalších kolegov a kolegýň, prelepila ústa čiernou páskou.

Viacerí redaktori, moderátori a ďalší zamestnanci a spolupracovníci RTVS si dnes na znak nesúhlasu s pripravovanými zmenami zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prelepujú ústa čiernou páskou.


„Umlčanie RTVS sa blíži. Už zajtra by mal parlament rokovať o zákone, ktorý telerozhlas zruší. Udeje sa to bez skutočnej snahy o skvalitnenie vysielania, naopak s účelom kontrolovať obsah. Ak zákon prejde, politici verejnosti ukážu, že ak sa im nepáči vysielanie, bezostyšne do neho môžu zasiahnuť - čo je jasná hrozba nielen pre nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie, pre slobodu médií na Slovensku, ale aj pre demokraciu ako takú. Nám v RTVS to nie je jedno, nemôže to byť jedno ani verejnosti. Podporte nás zdieľaním videa alebo vlastných fotografií so zalepenými ústami na sociálnych sieťach,“ vyzývajú nespokojní zamestnanci RTVS.

O novom zákone by mal parlament začať rokovať vo štvrtok. V utorok zvolal poslanec Tomáš Szalay zo SaS mimoriadny mediálny výbor Národnej rady SR, na ktorí prišli aj členovia štrajkového výboru za zamestnancov RTVS a tiež generálny riaditeľ, aby diskutovali s s poslancami so snahou, aby prehodnotili svoj postoj. Mediálny výbor však nemohol rokovať, koaliční poslanci ho bojkotovali a tak nebol uznášaniaschopný.