Reportér JOJ sa ocitol pri prestrelke v Donecku. Blízko bola aj redaktorka RTVS

Reportér JOJ sa ocitol pri prestrelke v Donecku. Blízko bola aj redaktorka RTVS Foto: JOJ

Situácia na východe Ukrajiny v Donecku je vážna. Svoju redaktorku Oľgu Bakovú s kameramanom tam má už niekoľko dní RTVS a v bojovej oblasti je aj redaktor JOJ Martin Krpáč. Reportéri sa dostali do nebezpečnej situácie pri letisku, kde prebiehajú boje.

 

 

Martin Krpáč sa v pondelok podľa televízie JOJ stal svedkom prestrelky pri letisku. Útok spustila ukrajinská armáda potom, ako separatisti obsadili donecké letisko. Podľa JOJ vojenské vrtuľníky MI-24 útočili zo vzduchu, vojaci zo zeme. Separatisti ustupovali smerom na miestny cintorín, kde sa nachádzali novinári, medzi ktorými bol aj Krpáč. Projektily im lietali nad hlavou.

Pondelkové boje o medzinárodné letisko v Donecku si vyžiadali desiatky mŕtvych. V utorok ráno vypukol požiar na hokejovom štadióne Družba, kde hráva Donbas Doneck.

Už viac ako dva týždne je na východe Ukrajiny v Donecku redaktorka RTVS Oľga Baková, ktorá pripravuje analýzy ale aj rozsiahle reportáže priamo z terénu, oslovuje politikov, vojakov, bežných ľudí a naživo priamo z Donecka informuje v Správach RTVS. V pondelok bola tiež blízko miesta bojov. Kým doteraz to podľa nej až na centrum Doneckej nezávislej republiky, vyzeralo pomerne pokojne, včera to bolo celkom iné. „Ľudia stáli, pozerali smerom do oblohy, čo sa deje, počuli streľbu z diaľky, takže začali postupne mesto opúšťať a čo najskôr sa dostať do svojich domovov. My sme sa naopak snažili dostať smerom na letisko," hovorila redaktorka v reportáži, oblečená v nepriestrelnej veste.

"Podarilo sa nám dostať po istý úsek. Ďalej už prebiehali naozaj tuhé boje, kde nás nechceli pustiť. Bolo by to nebezpečné. To znamená, že ostali sme zhruba asi kilometer od letiska, odkiaľ sa pravidelne ozýva streľba," povedala Baková, pričom okolo nej a jej kameramana chodili muži vyzbrojení guľometmi, samopalmi, snajperskými puškami a kričali na nich, aby nesnímali tváre. "Situácia je neprehľadná a chaotická. Pre médiá, ale predovšetkým pre ľudí, ktorí tu žijú," povedala Baková.