JOJ dostala pokutu za komédiu s Lasicom a Satinským

JOJ dostala pokutu za komédiu s Lasicom a Satinským Foto: Bontonfilm.cz

JOJ Group dostala na poslednom zasadnutí licenčnej rady pokutu 663 eur v súvislosti s odvysielaním známeho filmového hitu československej kinematografie Srdečný pozdrav ze zeměkoule.

 

 

Podľa rady televízia porušila ustanovenie zákona o ochrane maloletých tým, že známu sci-fi komédiu pri vysielaní v máji tohto roka „označila ako nevhodnú pre maloletých divákov do 7 rokov napriek tomu, že obsahoval expresívne a vulgárne vyjadrovanie a milostné scény, ktoré klasifikujú program ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov."

Srdečný pozdrav ze zeměkoule je známa československá sci-fi komédia z roku 1982 od režiséra Oldřicha Lipského s Milanom Lasicom, Júliusom Satinským a Jiřím Menzlom v hlavných úlohách. Paródia na sci-fi filmy o medzigalaktickej misii dvoch mimozemšťanov na planétu Zem má nielen ekologický podtext, ale je skvelou ukážkou toho, ako sa žilo v socialistickom Československu v osemdesiatych rokoch.

Televízia JOJ dostala aj ďalšiu pokutu - 4 tisíc eur - za prekročenie limitu určeného pre reklamu. Podľa rady televízia 24. mája v čase od 13:00 do 14:00 odvysielala reklamné šoty v celkovom časovom rozsahu dlhšom ako je zákonom povolených 12 minút.