Nový Čas víta rozhodnutie súdu o zamietnutí žaloby v kauze Bonanno

Nový Čas víta rozhodnutie súdu o zamietnutí žaloby v kauze Bonanno Foto: Nový Čas

Okresný súd Bratislava II dnes zamietol žalobu sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Michálika proti vydavateľovi denníka Nový Čas za články o stretnutí sudcov a právnikov v Rajeckých Tepliciach z roku 2010 v Kauze Bonanno.

 


Sudca Michálik žiada podľa agentúry SITA ako náhradu nemajetkovej ujmy za články stotisíc eur. Podľa sudkyne je osobou verejného záujmu. „Musí zniesť aj väčšiu mieru kritiky. Súkromie je do istej miery obmedzené," povedala podľa agentúry SITA sudkyňa po vyhlásení rozhodnutia. „Podľa môjho názoru základom úspechu takého konania je unesenie dôkazného bremena a navrhovateľ neuniesol dôkazné bremeno," dodala.

 

O žalobe Michálikovho kolegu Daniela Hudáka za články Nového Času rozhodol vlani v lete ten istý súd (iná sudkyňa) opačne.

„Rozhodnutie o zamietnutí žaloby sudcu Michálika vítame," reagovala pre Omédiách.com Ivana Špotáková, PR Manažérka pre Ringier Axel Springer.

Ako ďalej píše vydavateľ Nového Času počas súdnych procesov predložil dôkazy, ktoré potvrdili pravdivosť článkov a dospeli k zamietnutiu žaloby.

Súd svojim rozhodnutím len potvrdil princípy slobody tlače tak, ako to vyplýva z rozhodovania Európskeho súdu pre ľudské práva, dodala Špotáková.

„Rozhodnutie je z pohľadu slobody tlače podľa mňa významné nielen pre samotný denník Nový čas, ale aj pre ostatné médiá. Niektoré státisícové žaloby by teda nemuseli končiť až na Európskom súde ale pre svoju neopodstatnenosť by mohli byť zamietnuté už na Slovensku," povedala šéfredaktorka Nového Času Júlia Kováčová.

Vydavateľstvo Ringier Axel Springer minulý rok čiastočne prehralo na Okresnom súde Bratislava II prvý súdny spor v kauze článkov o právnickom stretnutí v kaviarni Bonanno z jesene roku 2010, keď sa malo navrhovateľovi - sudcovi Najvyššieho súd SR Danielovi Hudákovi ospravedlniť za sériu článkov v denníku Nový Čas z júla a júna 2011 pod názvami Zvrátený žúr sudcov, Zvrátená párty a podobne, keď účastníci stretnutia sa mali zabávať na masovom vrahovi Ľubomírovi Harmanovi.