Ruská štátna televízia klamala o okupácii Československa

Ruská štátna televízia klamala o okupácii Československa Foto: government.ru

Ministerstvo zahraničných vecí vydalo v nedeľu oficiálne vyhlásenie, ktorým kritizuje ruskú štátnu televíziu.

 

 

„MZV je nepríjemne prekvapené prezentovaním invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 takou zavádzajúcou formou ako to urobila Rossija 1 v dokumente "Varšavská zmluva - odtajnené stránky" odvysielanom 23. mája tohto roku," píše MZV.

Dokument v pasáži o vojenskej invázii a následnej 20-ročnej okupácii Československa sovietskymi vojskami použil nepravdy a staré ideologické klišé, od ktorých sa v nedávnej minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za inváziu a následnú okupáciu aj oficiálne ospravedlnili.

Podrobnosti: Ruská štátna televízia obhajuje inváziu z roku 1968 do Československa

„Odvysielanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich konštrukcií štátnou televíziou Rossija 1 je o to zarážajúcejšie, že slovenská vláda len pred pár týždňami dôrazne a jednoznačne odmietla všetky pokusy o účelové prepisovanie histórie v prípade oslobodenia Európy od nacizmu a spochybňovania podielu Červenej armády na jeho porážke. Víťazstvo zostane víťazstvom a okupácia zostane okupáciou. Preto trváme na rešpektovaní pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre Československo a jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu," píše hovorca MZV (celé vyhlásenie), podľa ktorého odvysielanie dokumentu poškodzuje dobré slovensko-ruské vzťahy. MZV očakáva, že Ruská federácia príjme adekvátne kroky na zamedzenie skresľovania tragickej časti histórie slovensko-ruských dvojstranných vzťahov.

Kritické vyhlásenie smerom k štátnej ruskej televízii zverejnilo ministerstvo len niekoľko hodín pred začiatkom oficiálnej pracovnej návštevy Roberta Fica v Ruskej federácii. Vo vládnej delegácii je aj slovenský minister zahraničných vecí a plánovené sú aj rozhovory s Vladimírom Putinom.

Práve Putin v roku 2006 na oficiálnej návšteve v Prahe vyhlásil, že jeho krajina nesie „morálnu zodpovednosť" za inváziu do Československa pod vedením Sovietov v roku 1968. Zástupcovia slovenskej vlády majú teraz príležitosť mu osobne tlmočiť nespokojnosť s prepisovaním histórie zo strany štátnej ruskej televízie.