Gérard Depardieu nesmie päť rokov na Ukrajinu

Gérard Depardieu nesmie päť rokov na Ukrajinu Z filmu Raspoutine

Francúzsky herec Gérard Depardieu nesmie ísť päť rokov na Ukrajinu. Oznámila to hovorkyňa ukrajinskej tajnej služby SBU. Zákaz vstupu je odplatou za hercove "protiukrajinské výroky". "SBU rozhodla o zákaze vstupu na päť rokov na základe žiadosti od ministerstva kultúry," uviedla hovorkyňa.

 

 

Depardieu pred dvoma rokmi získal ruské občianstvo na základe rozhodnutia prezidenta Vladimíra Putina, aby unikol vysokým daniam vo svojej vlasti. Ukrajinské úrady nahneval podporou ruskej anexie Krymu v minulom roku.

O tom, že sa Depardieu dostal na ukrajinskú čiernu listinu osôb predstavujúcich ohrozenie pre národnú bezpečnosť, informovala v predstihu už minulý týždeň francúzsky tlač. Ukrajinský minister kultúry Vjačeslav Kirilenko vzápätí správu poprel ako lživú, pretože ministerstvo ešte len odovzdalo príslušný návrh SBU, ktorá zo zákona má rozhodnúť. Súčasne sa uistil, že ani v prípade, že na herca skutočne budú uvalené ukrajinskej sankcie, nebudú jeho filmy zakázané.

Kirilenko pripustil, že "skutočne existuje zoznam 117 ľudí", ktoré jeho ministerstvo ešte v januári navrhlo zaradiť na čiernu listinu, a nedávno skupina mimovládnych spolkov požadovala podobne potrestať ďalších viac ako 500 zahraničných hercov a umelcov, ktorí sa vraj vyslovovali proti Ukrajine.

Podľa tlače sú vraj medzi 567 "nominovanými" napríklad srbský filmový tvorca Emir Kusturica, americký režisér Oliver Stone alebo americký herec Steven Seagal.

Depardieu sa podľa francúzskych médií Kyjevu znepáčil vyhlásením na filmovom festivale v Lotyšsku v auguste 2014, keď povedal, že "má rád Rusko a Ukrajinu, ktorá je súčasťou Ruska". Trpezlivosť ukrajinským úradom vraj definitívne došla, keď sa Depardieu podobne vyjadril tento rok v máji na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

Ruská tlač však ironicky pripomína, že napriek všetkej láske k Rusku, kde sa stal aj čestným občanom severokaukazského Čečenska, v Mordviansku mu ponúkli kreslo ministra kultúry a na Kryme kreslo šéfa štátneho výboru pre vinárstvo, sa herec nakoniec usadil v Belgicku. V Rusku však vraj chystá výrobu ekologicky čistej vodky a chce otvoriť sieť reštaurácií Gérard.