RTVS zverejnila výsledky výberového konania na seriál: Postúpila aj Karpatská beštia

RTVS zverejnila výsledky výberového konania na seriál: Postúpila aj Karpatská beštia Ilustr.foto: RTVS

Na jar RTVS vyhlásila výberové konanie na nový dramatický seriál. Do užšieho výberu postúpili štyri projekty. 

 

 

RTVS požadovala "originálny príbeh s vyprofilovanými, psychologicky prepracovanými charaktermi postáv, odohrávajúci sa v zaujímavom prostredí, ktorý by mal mať podobné kompozično-dramatické atribúty ako seriály RTVS Kolonáda a Tajné životy."

Seriál zo súčasnosti má mať 13 až 16 častí, pričom predkladateľmi projektov mohli byť nielen autori, ale aj producentské spoločnosti.

RTVS vybrala do užšieho výberu tieto projekty:

Názov projektu: Bratia

Predkladateľ: PubRes, s r.o.
Hodnotenie: Námet seriálu je zaujímavý témou aj prostredím. Zatiaľ nie sú vyjasnené koncepčné dramatické východiská pre žáner, ako aj celková štruktúra diela.

Názov projektu: Radnica

Predkladateľ: Formats Pro Media s.r.o.
Hodnotenie: Námet má solídne ambície v dramatickom mapovaní spoločenských aspektov súčasnosti. Zatiaľ nie je v jednotlivých dramatických líniách dostatočne originálny.

 

Názov projektu: Hniezdo

Predkladateľ: Arconi s.r.o.
Hodnotenie: Námet seriálu prináša dramaticky aj spoločensky atraktívnu tému v problematike adopcie detí. Viaceré motívy zatiaľ treba precizovať, aby nedošlo k tézovému zjednodušeniu.

Názov projektu: Karpatská beštia

Predkladateľ: MIRAFOX s.r.o.
Hodnotenie: V tejto minisérii / krimi, mystery, thriller/ ide o minoritný žáner, môže sa stať žánrovým obohatením dramatickej televíznej tvorby.

Karpatská beštia sa odohráva na severozápade Slovenska, v tesnej blízkosti českých a poľských hraníc. Vo všetkých siedmich dieloch sa riešia „malé" kriminálne zločiny, ktoré a v rámci jednotlivých častí uzavrú (krádeže, úplatky, domáce násilie, šikana, drogy atď.) a majú sociálno-ekonomicko-politický kontext. Zároveň sa vo všetkých dieloch rozvíja hlavná dramatická línia -príbeh beštie, ktorá napáda ľudí a kruto ich zabíja. Beštia sa nečakane objavuje v lesoch a z údajného vlka či vlkov a vďaka spoločenskej, politickej, a hlavne mediálnej hystérii vyvinie beštia až magického razenia. (podľa registrácie na AVF)

Zaregistrované projekty hodnotila komisii v zložení:
J. Kákošová, M. Glasnerová, D. Garguláková, R. Brat, D. Hlavatá, H. Marčeková, V. Košťálová

Aké kritéria komisia pooužila? Napríklad akceptovanie požadovaného žánru, splnenie kritérií ambicióznej originálnej výpovede kvalitnej televíznej dramatiky, akceptovanie cieľovej skupiny, tvorivé spracovanie obsahu, umelecký potenciál projektu či konkurenčný potenciál na televíznom trhu.